Apel CMR: Este momentul ca Sanatatea sa devina o prioritate de stat

Apel CMR: Este momentul ca Sanatatea sa devina o prioritate de stat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-cmr-este-momentul-ca-sanatatea-sa-devina-o-prioritate-de-stat/
Romania are nevoie de o viziune strategica autentica pentru Sanatate, nu doar de reforme punctuale si solutii pe termen scurt, a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Dr. Catalina Poiana, intr-un apelul public adresat noului sef al statului, Nicusor Dan, subliniind ca ‘este momentul ca Sanatatea sa devina o prioritate de stat, asumata la cel mai inalt nivel’.
Ea a afirmat ca apelul nu este unul politic, ci este facut in numele medicilor din Romania, pentru ca Sanatatea sa fie inclusa in cadrul unei viziuni strategice cu masuri pe termen scurt, mediu si lung, astfel incat sa existe o eficientizare si o normalizare in sistemul de sanatate romanesc.
“Sub umbrela initiativei ‘Romania Medicala Conteaza’, Colegiul Medicilor din Romania promoveaza ideea unei strategii pe termen scurt, mediu si lung, care sa depaseasca ciclurile electorale si sa construiasca temeinic si coerent sistemul de sanatate”, afirma CMR.
De asemenea, Colegiul ii solicita presedintelui Romaniei asumarea si promovarea unui Masterplan National pentru Sanatate, integrat in directiile strategice ale Administratiei Prezidentiale, care sa includa o legislatie noua, coerenta, in acord cu realitatile sistemului de sanatate, precum elaborarea si adoptarea unei noi Legi a Sanatatii, o Lege a Profesiei Medicale, care sa recunoasca importanta actului medical si sa permita dezvoltarea profesiei medicale, dar si o noua legislatie privind malpraxisul.
Totodata, CMR solicita sprijinirea unei abordari ‘echilibrate’ pentru: medicina spitaliceasca, medicina de ambulatoriu, medicina de familie.
Pentru medicina spitaliceasca, CMR considera ca sunt necesare ca masuri prioritare asigurarea unei remuneratii echitabile pentru activitatea din garda a medicilor, proportionala cu volumul de munca, nivelul de responsabilitate si riscurile asociate, asigurarea unei infrastructuri adecvate (modernizari, dotari, digitalizare), stimularea mentinerii medicilor in spitale publice prin politici salariale, locuinte de serviciu, programe de educatie continua si alte facilitati, introducerea unor mecanisme de protectie ‘reala’ impotriva burnout-ului si violentei in unitatile sanitare, dar si debirocratizarea traseului profesional – regandirea evaluarii si promovarii profesionale prin criterii meritocratice.
In opinia CMR, masurile prioritare in ceea ce priveste medicina de ambulatoriu se refera la plata ‘corecta’ a serviciilor medicale efectuate in ambulatoriu, adaptata actualelor conditii, simplificarea birocratiei si digitalizarea fluxurilor de raportare si decontare, extinderea retelei de cabinete medicale de specialitate in zonele cu deficit de personal medical (rurale, defavorizate), recastigarea credibilitatii medicinei de ambulatoriu, ca veriga indispensabila in sistemul sanitar, finantarea echipamentelor medicale si a infrastructurii de diagnostic in cabinetele de ambulatoriu, prin programe europene.
Referitor la medicina de familie, care este ‘linia intai’ a sanatatii publice, CMR considera ca sunt necesare ca masuri prioritare cele pentru stimularea tinerilor medici de a practica medicina de familie, prin cresterea atractivitatii acestei specialitati medicale, revizuirea schemei de finantare pentru cabinetele de medicina de familie, un program national de reinnoire a infrastructurii si dotarilor din cabinetele de medicina de familie, debirocratizarea, in special a activitatilor non-clinice.
Potrivit CMR, una dintre masurile prioritare pentru eficientizarea sistemului de Sanatate o reprezinta digitalizarea, inclusiv prin: introducerea Dosarului Electronic al Pacientului, implementarea unui nou program pentru functionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).
“Aceste masuri nu pot fi doar proiecte punctuale, ci trebuie sa faca parte dintr-o strategie coerenta, interinstitutionala, de reconstructie a sistemului sanitar romanesc. Rolul presedintelui Romaniei, desi nu este unul executiv in domeniul sanatatii, este esential pentru: includerea Sanatatii ca domeniu prioritar pentru Administratia Prezidentiala, facilitarea dialogului intre decidentii politici si profesionistii din Sanatate si promovarea unui Masterplan National pentru Sanatate pe termen lung. Consideram Medicina drept o componenta esentiala pentru siguranta nationala si pentru sanatatea populatiei. Este timpul ca Romania sa trateze Sanatatea prioritar si cu responsabilitate”, se mai precizeaza in apelul catre seful statului.
Etichete: colegiul medicilor din romania, cmr, catalina poiana, apel cmr
Cele mai noi stiri medicale: