Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

23/07/2021
Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aparat-performant-care-depisteaza-virusuri-si-bacterii-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Laboratorul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric.

Aceasta inseamna ca aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, intr-o perioada foarte scurta de timp intre 14-30 de etiologii.

Practic, stabileste cauza infectiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie ca sunt nazale, sputa, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR), anunta unitatea medicala.

Printre virusurile ce pot fi identificate se numara SARS-COV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar si adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obtinere a rezultatului este foarte redus, intre 45-75 minute, in functie de categoria de infectii avute in vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite si encefalite.

“Principiul de functionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizeaza o detectie calitativa si semi-cantitativa. Aparatul serveste conceptului modern de testare si analiza simultana, multiplex a numeroase tinte microbiene ce ar putea fi implicate in sindromul investigat. Performanta aparatului este una deosebita. Nu doar ca timpul de obtinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratete, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, print-un test sensibil de biologie moleculara tip PCR, a agentului patogen dar si a genelor de rezistenta antimicrobiana, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice si folosirea tintita a acestora avand drept consecinta grabirea vindecarii pacientului.

Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezuma doar la acest tip de test, ci se coroboreaza cu alte date in contextul clinic.

Etichete: depistare rapida virusuri, depistare rapida bacterii, depistare rapida SARS-Cov-2, Spitalul Victor Babes Timisoara 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: