Aparat pentru determinarea densitatii osoase, la Spitalul “Victor Babes” Timisoara

10/06/2022

Aparat pentru determinarea densitatii osoase, la Spitalul “Victor Babes” Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aparat-pentru-determinarea-densitatii-osoase-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

In cadrul Centrului de Imagistica de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes se poate stabili, cu ajutorul unui aparat performant, densitatea si rezistenta osoasa, asa numita osteodensitometrie.

Tehnica de evaluare imagistica a densitatii osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adica acea fragilitate crescuta a oaselor, dar si pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densitatii minerale si a duritatii oaselor. Practic, DEXA determina calitatea unui os sanatos. Analiza realizeaza o comparatie a nivelului densitatii osoase cu o valoare considerata standard.

“In functie de acest indice de densitate osoasa, vorbim de osteopenie, care este un grad usor de demineralizare osoasa sau de osteoporoza, in care gradul de afectare este mult mai sever. Aparatul, in urma investigatiei, poate sa aprecieze aceasta densitate dand un indice. In cazul in care acesta este sub -1, vorbim de un scor patologic. Pacientii care au factori de risc, pacientii care iau tratament cronic, cu corticoterapie, pacientii cu boli pulmonare cronice, cu hepatite cronice au drept indicatie realizarea acestui tip de investigatie o data pe an, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza”, spune S.L dr Diana Manolescu – medic primar radiolog, sef Sectie Radiologie Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes, potrivit unui comunicat al unitatii medicale.

Potrivit sursei citate, daca valoarea analizei este intre -1 si -2,5, vorbim de o scadere nu foarte accentuata a densitatii osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mica de -2,5 arata existenta osteoporozei.

Investigatia imagistica este simplu de realizat, nu dureaza mai mult de 10 minute. Pacientul este asezat pe o masa, iar un brat mobil al aparatului, cu un tub de raze X, este amplasat deasupra pacientului. Investigatia nu este dureroasa si presupune analiza densitatii osoase la nivelul soldului si a coloanei lombare.
Atat osteoporoza, cat si osteopenia sunt mult mai des intalnite la femei decat la barbati.

„Exista indicatia de realizare a acestei investigatii femeilor aflate la menopauza sau femeilor dupa varsta de 65 de ani. De asemenea, se adreseaza si barbatilor, in varsta de peste 70 de ani care prezinta anumiti factori de risc, fumatul cronic, alcoolismul, sedentarismul. Acesti factori pot duce la demineralizare osoasa grava”, mai precizeaza Dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, sef Sectie Radiologie Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes.

Etichete: osteodensitometrie, densitate osoasa, spitalul victor babes timisoara

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: