Anunt socant al CNAS: cardul este oficial in moarte clinica, pe termen nedefinit. Fara resuscitare

15/02/2016
Anunt socant al CNAS: cardul este oficial in moarte clinica, pe termen nedefinit. Fara resuscitare

Anunt socant al CNAS: cardul este oficial in moarte clinica, pe termen nedefinit. Fara resuscitare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anunt-socant-al-cnas-cardul-este-oficial-in-moarte-clinica-pe-termen-nedefinit-fara-resuscitare/

fnpsnmfSNMF si FNPMF sunt profund ingrijorate de anuntul facut ieri, 14 februarie, CNAS despre o defectiune constatata in functionarea CEAS, estimand ca in maxim 30 de ore va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati.

De aceea, CNAS recomanda ca pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor va putea fi efectuata in modul offline. 

De mai bine de 10 zile intreaga platforma electronica a CNAS functioneazi cu mare dificultate, insa acum este evident ca activitatea intregului sistem sanitar este afectata, atat activitatea medicilor de familie cat si consultatiile in ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor in farmacii, internarile sau externarile din spitale. 

De aceea avertizam pacientii ca nu se vor putea acorda servicii medicale in timp util, ca estefoarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale, a retetelor pot fi intarziate sau blocate. 

Se recunoaste in sfarsit oficial ceea ce spunem de luni de zile, ca sistemul informatic nu este structurat, gandit, dimensionat la nivelul real al solicitarilor din sistem. Nu medicii sunt de vina pentru acest lucru, de aceea solicitam public CNAS sa inceteze sa mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacientilor! 

Contractul pe care il semnam fiecare cu Casa (contract de adeziune si NU negociat din punct de vedere juridic!) ne obliga sa folosim sistemul informatic al Casei – proprietarul si administratorul sistemului SIUI/CEAS/SIPE/DES si acest lucru nu a fost modificat. Ca atare, intrucat comunicatul CNAS nu echivaleaza cu o lege publicata in Monitorul Oficial, cata vreme sistemul CEAS nu este functional, nici activitatea noastra nu se va desfasura in lipsa acestuia! 

Prin urmare astazi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda NUMAI CONSULTATII FARA CARD, prevazute ca obligativitate in contract, copiilor si persoanelor care au adeverinte inlocuitoare de card.

In ciuda recomandarilor facute de CNAS, asiguratii care au card de sanatate nu pot primi servicii medicale daca sistemul CEAS nu functioneaza!

De asemenea anuntam populatia ca medicii de familie vor asigura urgentele la cabinete, dar fara a elibera documente in relatia contractuala cu un partener care nu este capabil sa asigure minimul necesar populatiei platitoare. 

Marti, 16 februarie, vor avea loc consultari la CNAS privind proiectul de norme la Contractul – cadru, fara ca sa fi avut loc consultari si la proiectul de hotarare de guvern, asa cum prevedea legea.

Daca din ce in ce mai des CNAS este dispusa sa depaseasca barierele impuse de legea in  vigoare, noi anuntam pe aceasta cale ca NU O VOM FACE. 

Avertizam CNAS ca argumentului amprentei de timp in locul semnaturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacientilor doar amprente de consultatii, amprente de retete si amprente de bilete de trimitere, pana cand CNAS isi va asuma acest esec national si va oferi o solutie alternativa care sa nu mai puna pacientii si medicii in dificultate.

 

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

 Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea ai aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: