Anul acesta se va realiza primul transplant de mana din Romania

23/07/2015

Anul acesta se va realiza primul transplant de mana din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anul-acesta-se-va-realiza-primul-transplant-de-mana-din-romania/

transplant de ficatAnul acesta, la Cluj va avea loc primul transplant de mana din Romania. Operatia este una foarte grea si pana acum doar 70 de pacienti din lume au beneficiat de ea.

Specialistii spun ca interventia este una de mare finete. In timpul transplantului, chirurgii leaga doua oase mari, cel putin 23 de tendoane, doua artere, 3 nervi si cel putin 4 vene, asa ca echipa de medici trebuie sa fie un complexa.

“In afara de chirurgi de mana, ortopezi, de oameni abilitati sa faca microchirurgie, ne trebuie psihologi buni, anestezisti buni, terapisti intensivi buni. Know how il avem si suntem pregatiti oricand putem spune prezent”, a declarat Alexandru Georgescu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Mainii, conform stirileprotv.ro

Pacientii care trec prin astfel de operatii sunt monitorizati toata viata, atat psihologic, cat si kinetoterapeutic, pentru ca gradul de respingere a organului transplantat sa fie zero.

Cel mai probabil, primul transplant de mana din Romania se va face la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, pentru ca  este unul dintre putinele centre din tara care are infrastructura necesara la standarde europene pentru o astfel de interventia, cu exceptia personalului specializat in chirurgia mainii.

Pe lista de asteptare s-au inscris deja 10 pacienti din Cluj si Bucuresti.

In 2008 la Munchen chirurgii au transplant ambele brate ale unui pacient.

“Operatia a durat 15 ore, au fost implicati 40 de medici si am lucrat in 5 echipe. Tratamentul post-operatoriu este foarte important, pacientul a ramas in spital cel putin trei luni si a avut un program dur de fizioterapie”, a spus si prof. dr. Riccardo Giunta.

Barbatul duce acum o viata normala si s-a reintegrat 100%  in societate.

Interventia chirurgicala de transplant de mana nu este decontata de stat, pentru ca la nivel mondial este considerat inca experimentala.

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Nicolae says:

    Va rog sa mi spuneti daca ati reusit sa va inscrieti pe lista unui transplant de brat !

  2. Nicolae says:

    As dori sa ma inscriu pe lista unui transplant de brat !

  3. achim adrian says:

    Care sunt cerintele pt inscriere pt transplant pt brat va mulrumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: