Anul 2015 aduce noi medicamente incluse in lista de compensate si gratuite

20/11/2014

Anul 2015 aduce noi medicamente incluse in lista de compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anul-2015-aduce-noi-medicamente-incluse-lista-de-compensate-si-gratuite/

pastile-somnifere-alzheimerIncepand din luna ianuarie 2015 este posibil ca lista de medicamente compensate si gratuite sa fie marita in urma incheierii contractelor cost-volum dintre producatori si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, a caror metodologie este inca in dezbatere publica.

Asa a afirmat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

“Nu avem legislatia aferenta metodologiei de incheiere a contractelor cost-volum intre producator si CNAS. Acum a fost aceasta pusa in dezbatere publica, luna viitoare vom avea dezbaterea pe acest subiect, probabil din luna decembrie vor putea sa inceapa procesele de negociere a contractelor cost-volum. Este posibil ca incepand din ianuarie 2015 sa avem noi medicamente incluse in lista de compensate si gratuite care sa intre pe baza incheierii acestor contracte cost-volum (…) In functie de scorurile obtinute la evaluare, medicamentul devine eligibil pentru a intra neconditionat in lista de compensate in Romania. Asta inseamna ca nu are niciun fel de restrictie si in clipa in care s-a facut evaluarea el intra automat pe lista sau trebuie sa intre conditionat pe lista de medicamente compensate si gratuite. Atunci producatorul trebuie sa incheie un contract cost-volum cu CNAS. Acest proces este inca in curs de cristalizare”, a declarat Dan Zaharescu, conform Agerpres.

De asemenea, in privinta evaluarii medicamentelor, Zaharescu a spus ca autoritatile promit ca acest proces va deveni unul continuu si ca acum nu se va mai putea vorbi despre acele perioade lungi de asteptare cum au fost pana acum, chiar si de cate 5-6 ani, in care nu s-a mai actualizat lista medicamentelor compensate.

“Autoritatile promit ca acest proces de evaluare va fi continuu si pe masura ce produsele ajung sa aiba punctajul necesar pentru a intra fie conditionat, fie neconditionat in lista, ele vor fi introduse. Deja s-au facut cativa pasi importanti, anul acesta, daca stam sa luam strict statistic ce s-a intamplat, au fost 17 medicamente noi pentru bolile rare care au intrat in liste in iunie-iulie, sunt acum alte 23 de medicamente noi care au intrat in liste, deci practic sunt 40 de medicamente noi. Or, dupa sase ani de asteptare sa ai 40 de medicamente noi care iti intra, e totusi un pas important care s-a facut. Si daca mai avem si promisiunea ca va exista un proces continuu de evaluare, avem speranta ca in timp lucrurile intra in normal si nu putem decat sa fim optimisti”, a mai adaugat directorul executiv al ARPIM.

In prezent sunt in evaluare in jur de 120-130 de dosare din cele 160 depuse. 40  fost deja acceptate, insa nu toate medicamentele supuse evaluarii vor indeplini criteriile pentru a intra nici macar conditionat pe lista de gratuite si compensate.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: