Antibioticele, un bun comun prea important pentru a-l risipi

20/03/2013

Antibioticele, un bun comun prea important pentru a-l risipi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/antibioticele-un-bun-comun-prea-important-pentru-a-l-risipi/

poza consult medic de familiePe 15 martie compania de comunicare medico-sociala Houston NPA a invitat peste 140 de medici cu specialitatea ORL si pediatrie din Bucuresti la o conferinta pe tema utilizarii eficiente si prudente a antibioticelor. Evenimentul cu participare gratuita, gazduit de Crowne Plaza Bucuresti, a fost sustinut exclusiv de compania Sandoz. Manifestarea a fost coordonata de conf. dr. Gabriel Popescu, autorul Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana 2012, singura publicatie din Romania care acopera aceasta tematica.

Utilizarea excesiva a antibioticelor determina  raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente

 

Conform unui studiu sociologic publicat in mai 2011 de Gfk Healthcare, romanii se afla pe locul 4 in Europa la consumul de antibiotice, peste 50% dintre cei intrebati urmand tratament cu antibiotice in anul respectiv si aproape jumatate dintre acestia recurgand la cel putin doua cure cu antibiotice in acest interval. Un alt studiu, publicat in martie 2012 in revista medicala “The Lancet”, plaseaza Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara prescriptie medicala (situatie aproape neschimbata in ultimul deceniu).

Potrivit conf. dr. Gabriel Popescu, care si-a intitulat prezentarea “Antibioticele, un bun comun prea important pentru a-l risipi”, in ultimii ani se constata un dezechilibru tot mai evident intre numarul tot mai redus de noi clase de antibiotice introduse in uzul clinic si ritmul accelerat al emergentei rezistentei bacteriene.

Din cauza unei utilizarii excesive si nu rareori eronate, in ultimii ani s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice. Tratatamentul cu un antibiotic inactiv nu faciliteaza vindecarea infectiei (care se produce eventual prin interventia apararii antiinfectioase – imunitatea pacientului), dar genereaza efecte adverse, selecteaza bacterii rezistente din flora microbiana a organismului uman si faciliteaza aparitia de infectii cu altfel de germeni (de exemplu – diareea postantibiotica determinata de Clostridium difficile).

Infectiile cauzate de bacteriile rezistente necesita o durata mai mare a ingrijirilor medicale (in special a spitalizarii) utilizarea de antibiotice de rezerva, mai toxice si mai costisitoare si pot determina o rata sporita a letalitatii prin respectiva infectie. In acest context, este necesar “sa ne protejam antibioticele”, optand pentru evitarea abuzului de antibiotice, pentru o prescriere rationala si eficienta a acestor medicamente si pentru administrarea lor conform prescriptiei.

Cine se face vinovat de „risipirea” antibioticelor?

 

In fenomenul utilizarii excesive a antibioticelor, responsabilii pot fi identificati in trei categorii de actori: pacient, medic, farmacist. Din experienta conf. dr. Gabriel Popescu, pacientii solicita adesea tratament cu antibiotice atunci cand nu este nevoie de el “si uneori chiar specifica cele mai noi, cele mai puternice, ceea ce, in domeniul terapiei antibiotice, este pe dos de cum ar trebui sa fie, cel putin in infectiile care se ingrijesc la domiciliu”.

La randul lor, farmacistii, ca reprezentanti ai lantului de distributie, recomanda sau elibereaza antibiotice fara reteta, “punand pe primul plan interesele economico-financiare, si nu interesul comunitatii de a limita consumul de antibiotice si implicit rezistenta bacteriana fata de acestea”. Si, nu in ultimul rand, medicul, in calitate de prescriptor are, de cel mai multe ori, responsabilitatea ca utilizarea antibioticelor sa fie rationala si judicioasa. Erori apar, insa, in practica medicala curenta, fie la nivelul diagnosticului, fie la prescrierea tipului de antibiotic, precizarea dozei, a modului si a ritmului de administrare.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru, subliniaza ca abuzul de antibiotice la copii are cele mai grave consecinte, “intrucat pacientul are inaintea lui un numar suficient de mare de ani pentru a capata germeni extrem de rezistenti”. Din experienta sa, in patologia pediatrica, principala sursa de eroare o reprezinta evaluarea gresita a diagnosticului din prisma experientei: “Este foarte posibil ca un doctor incepator sau un doctor experimentat, dar foarte obosit, dupa n pacienti vazuti in aceeasi zi sa evalueze mai pesimist decat este situatia in realitate. In pediatrie, tendinta de a exagera severitatea afectiunii este ceva mai mare decat in fata unui pacient adult. Deci, suntem mai predispusi la a da unui copil o reteta cu antibiotice.” Erori cu consecinte serioase aduce si lipsa de comunicare.

La randul sau, dr. Madalina Georgescu, medic primar ORL, considera ca foarte multe dintre cazurile de utilizare nejustificata sau eronata a antibioticelor ar putea fi rezolvate daca atat medicul, cat si pacientul (sau parintele pacientului, in cazul copiilor) ar asculta mai mult partenerul de dialog. Dr. Madalina Georgescu le-a recomandat colegilor prezenti la  conferinta organizata de Houston NPA: “Sa nu se repeada cu antibioticele. Trebuie sa avem mai multa rabdare si sa alocam mai mult timp consultatiei. Studiile nu spun nimic celor care nu sunt de specialitate. Parintii nu pot fi convinsi decat stand de vorba cu ei, avand rabdare si aducandu-le argumente stiintifice”

Ce se poate face pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei la antibiotice?

 

Principalul scop al evenimentului “Sa ne protejam antibioticele” a fost acela de a oferi o platforma pentru cadrele medicale cu specialitatile ORL si pediatrie, astfel incat acestia sa poata consulta expertii in legatura cu diferite probleme pe care le intalnesc in practica medicala curenta si in care exista riscul utilizarii eronate sau excesive a antibioticelor. Manifestarea a avut un puternic caracter practic si interactiv, mai mult de jumatate din program fiind alocat workshop-urilor, expunerii si dezbaterii unor situatii clinice concrete.

Lectorii au propus, de asemenea, o serie de solutii pentru a combate fenomenul utilizarii incorecte a antibioticelor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Houston, conf. dr. Gabriel Popescu a insistat asupra necesitatii de a lucra pe doua planuri: educational si legislativ, considerand ca este nevoie de intarirea legislatiei care nu permite eliberarea antibioticelor fara reteta, de introducerea unor reglementari legate de promovarea corecta a antibioticelor, dar si educarea pacientilor prin campanii de informare a publicului larg si educarea prescriptorului prin “actiuni ca aceasta, menite sa sa ii trezeasca constiinta faptului ca are de conservat antibioticele existente si pentru anii urmatori, nu numai sa rezolve acum o problema particulara unui pacient.” De asemenea, conf. dr. Gabriel Popescu sustine introducerea in spitale a unor programe de buna practica a terapiei cu antibiotice, care sa fie coordonate de un medic infectionist ce le poate oferi medicilor cu diferite specialitati consultanta in terapia antimicrobiana.

O solutie care poate fi adoptata imediat de medicii pediatri este data de ghidurile de buna practica puse la dispozitie gratuit de Societatea de Pediatrie pe www.srped.ro: “Daca nu avem dovezi bacteriologice, microbiologice ca o infectie e generata de un germene sau altul, trebuie sa folosim ghidurile de practica. Acestea sunt ca regulile de circulatie. Ne spun cum sa mergem in siguranta, fara sa facem accidente si, la infectii, esecurile terapiei cu antibiotice pot avea consecinte foarte grave.”  a explicat conf. dr. Craiu in cadrul conferintei medicale organizate de Houston NPA.

Antibiotice din Romania exportate in peste 50 de tari

 

La finalul manifestarii, reprezentantii companiei Sandoz le-au prezentat participantilor antibioticele produse in cele doua fabrici de la Targu-Mures si exportate apoi in peste 50 de tari din Europa, Asia, Africa, Australia, SUA, Canada si America Latina.  Medicamentele produse la Targu-Mures sunt certificate dupa standarde de calitate europene.

Sa ne protejam antibioticele! a fost  un eveniment adresat specialistilor in ORL si pediatrie, care utilizeaza in mod frecvent antibioticele pentru tratarea unor infectii. Sandoz, companie cu un portofoliu de antibiotice  extrem de diversificat, a considerat sustinerea acestui eveniment un act de responsabilitate sociala. In acest demers, Sandoz a avut sprijinul unor experti: conf. dr. Gabriel Popescu, coordonatorul stiintific al evenimentului, conf. Dr.  Mihai Craiu,  dr. Madalina Georgescu, dr. Anca Draganescu, dr. Ioana Voda si sef lucrari dr. Cristina Popescu.”, a declarat Ion Petrovai, Director de Marketing Divizia RX. 

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: