Antibiotic nou, mai eficient impotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistenta

08/01/2015

Antibiotic nou, mai eficient impotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/antibiotic-nou-mai-eficient-impotriva-bacteriilor-care-au-dezvoltat-rezistenta/

antibiotic-laboratorUn grup de cercetatori germani si americani a dezvoltat un nou tip de antibiotic, mai eficient impotriva unor bacterii care au dezvoltat rezistenta la alte tratamente.

Aceasta realizare a fost anuntata miercuri, 7 ianuarie, intr-un articol din revista britanica “Nature“, informatie preluata la scurt timp de Agentia France-Presse si Agentia EFE.

Testele efectuate in laborator pe mai multe varietati de animale au dat rezultate incurajatoare.

Astfel, cercetatorii estimeaza ca, ‘daca totul merge bine, in 5-6 ani, medicamentul ar putea deveni primul membru al unei noi clase de antibiotice’.

Eficienta noului antibiotic a fost dovedita pentru Clostridium difficile, bacterie care produce diaree, contra stafilococului auriu, care sta la originea unor infectii alimentare, ducand chiar la septicemie, si a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. Toate cele trei bacterii mentionate au dobandit rezistenta fata de antibioticele clasice.

“Aceasta descoperire este promitatoare pentru dezvoltarea viitoare a antibioticelor si este o oportunitate de a relansa cercetarea in acest domeniu”, a declarat Kim Lewis de la Universitatea Northeastern din Boston, profesor coordinator al cercetarii.

 Rezistenta la antibiotice, ‘criza a sistemelor de sanatate publica’

“Rezistenta la antibiotice ar putea duce la moartea a 10 milioane de persoane pe an, la nivel global”, a concluzionat si o o comisie de experti din Guvernul britanic.

Noul antibiotic care si-a dovedit eficienta in studiile de laborator, se numeste ‘teixobactin’  si omoara bacteriile prin distrugerea peretilor celulelor acestora.

Noul antibiotic este eficient in combaterea unor bacterii deoarece combina mai multi factori.

Oamenii de stiinta estimeaza ca agentii patogeni vor dobandi rezistenta la el dupa o perioada mai mare de timp decat s-a intamplat in cazul unui alt antibiotic asemanator, existent pe piata de mai bine de 30 de ani.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: