Angiocoronarografia CT, procedura de diagnosticare precoce a bolilor cardiovasculare

12/06/2024
Angiocoronarografia CT, procedura de diagnosticare precoce a bolilor cardiovasculare

Angiocoronarografia CT, procedura de diagnosticare precoce a bolilor cardiovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/angiocoronarografia-ct-procedura-de-diagnosticare-precoce-a-bolilor-cardiovasculare/

Angiocoronarografia CT, sau angiografia coronariana cu tomografie computerizata, este o tehnica avansata de imagistica medicala utilizata pentru investigarea arterelor coronare. Aceasta permite evaluarea detaliata a bolilor coronariene, cu ajutorul unor imagini precise si neinvazive ale vaselor de sange care alimenteaza inima.

Procedura poate contribui la reducerea ratei mortalitatii cauzata de bolile cardiovasculare, precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o postare pe pagina de Facebook.

Aceasta tehnologie permite diagnosticarea timpurie si precisa, facilitand tratamente mai eficiente si personalizate pentru pacienti. Metoda permite detectarea ingustarilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afectiuni cardiace grave.

Realizarea acestei investigatii presupune o echipa multidisiplinara din care fac parte cardiologul, radiologul si tehnicianul de radiologie. Inainte de realizarea investigatiei imagistice, cardiologul verifica contraindicatiile pentru nitrati si beta-blocante, intrucat este necesara reducerea frecventei cardiace.

Totodata, pacientii ar trebui sa-si ia medicatia cardiaca obisnuita. De asemenea, se recomandaevitarea consumului de alimente cu 3-4 ore inainte de scanare si a cafelei, tigarilor sau bauturilor energizante cu 12 ore inainte de realizarea investigatiei.

Spre deosebire de angiografia traditionala, care necesita introducerea unui cateter prin artere, angiocoronografia CT nu implica proceduri invazive, reducand astfel riscul de complicatii”, a declarat asist. univ. dr. Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Potrivit unitatii medicale, angiocoronarografia CT poate identifica leziuni minore ale arterelor care, netratate, ar putea evolua in afectiuni cardiovasculare grave. Astfel, pacientii pot beneficia de tratamente preventive. Aceasta procedura este recomandata in special pacientilor care prezinta simptome de boala coronariana, cum ar fi dureri toracice, dificultati de respiratie sau oboseala nejustificata. De asemenea, este utila pentru persoanele cu factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli cardiace.

Computer tomograful foloseste raze X pentru a obtine imagini secventiale ale inimii si vaselor coronare. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute si este nedureroasa. Pacientul este pozitionat pe o masa mobila care se deplaseaza printr-un scaner de tomografie computerizata. In timpul scanarii, un colorant de contrast de injectat in fluxul sanguin pentru a evidentia arterele coronare. Dupa finalizarea scanarii, pacientii sunt monitorizati pentru a detecta eventualele reactii adverse la agentul de contrast. Acestia pot reveni la activitatile normale imediat dupa monitorizare”, mai precizeaza medicul radiolog Emil Stoicescu.

Printre avantajele acestei proceduri se numara obtinerea unui diagnostic precis al stenozelor coronariene. Permite identificarea precoce a ingustarilor arteriale semnificative care pot necesita interventii, oferind imagini de inalta rezolutie ale arterelor coronare, livreaza informatii pentru luarea unei decizii terapeutice, fie ca este vorba de interventii percutante (angioplastie) sau chirurgie bypass, iar modalitatea de evaluare este neinvaziva.

Investigatia poate fi realizata in Laboratorul de Radiologie si Imagistica al Spitalului Victor Babes Timisoara.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: angiocoronarografia CT, angiografia coronariana, investigarea arterelor coronare, boli cardiovasculare, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: