Anemia la copii, intre medicul de familie si medicul pediatru

14/10/2011

Anemia la copii, intre medicul de familie si medicul pediatru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anemia-la-copii-intre-medicul-de-familie-si-medicul-pediatru/

Atunci cand cuvantul “mama” intarzie uneori sa fie rostit, cand primii pasi se lasa asteptati, medicul este cel care trebuie sa ia atitudine. Ce se intampla de fapt? In astfel de situatie nu sunt de vina, nici copiii, nici parintii ci doar lipsa fierului din organism. Cu alte cuvinte, este momentul in care medicul il invata pe copil ca va trebui sa se lupte, timp de cateva luni, cu un dusman des intalnit pe care o sa-l numim anemie.

Rolul medicului de familie si a celui pediatru este de a-i convinge pe micuti ca trebuie sa se obisnuiasca ca timp de trei luni sa foloseasca cele mai bune arme pentru a indeparta dusmanul.

Fierul nu trebuie sa lipseasca nici ca medicament, dar nici din alimentatia copiilor. Din pacate insa, in Romania in ceea ce priveste tratarea cazurilor de anemie, “stam in floare” in opinia unui dintre medicii pediatri care se confrunta zilnic cu micuti care au aceasta boala.

“Anemia devine greu de tratat din cauza ca pacientii in loc sa ia timp de trei luni tratament, iau doar timp de doua saptamani pentru o anemie severa. Daca vorbim de o anemie usoara, atunci fierul se ia din alimentatie. Majoritatea anemiilor sunt cauzate de infectiile netratate, iar  trei copii, doi au anemie. Trebuie sa recomandam, pe langa medicamente si o alimentatie bogata in fier”, a declarat dr. Gabi Simiciuc, medic pediatru in judetul Barlad.

Oricea boala, poate duce la anemie

Anemia trebuie considerata de catre medici o maladie suficient de important.

“Orice boala poate determina o anemie. In cazul unei boli acute poate exista o reducere a nivelului hemoglobinei”, a afirmat prof.dr. Doina Plesca, medic primar pe pediatrie in cadrul Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”.

Daca pediatrii insista asupra tratarii eficace a anemiei, pentru medicii de familie preventia este o modalitate buna de lupta impotriva anemiei.

“Le recomand pacientilor mei in perioada rece un complex de multivitamine pentru a preveni aparitia anemiei. Daca au urmat un tratament de trei luni pentru anemie, atunci este bine ca medicul sa faca o reevaluare pacientilor”, a afirmat Laura Maria Fulop, medic de familie in Bucuresti.

Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un medic propune ca antiviralul Favipiravir sa poata fi cumparat din farmacii

Este asteptata o decizie privind rapelul in cazul persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson

Doza de booster cu vaccinul Moderna, dupa 6-8 luni | Recomandare de injumatatire a dozei

S-a descoperit o metoda prin care se poate bloca multiplicarea SARS-CoV-2

Comisia Europeana a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice impotriva Covid-19