Analizele-cheie care iti arata cum functioneaza ficatul tău

Autor: FormareMedicala.ro, 16/07/2025
Analizele-cheie care iti arata cum functioneaza ficatul tău

Analizele-cheie care iti arata cum functioneaza ficatul tău

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/analizele-cheie-care-iti-arata-cum-functioneaza-ficatul-tau/

Stii cu adevarat cat de bine functioneaza ficatul tau? Ce ai face daca o afectiune s-ar ascunde in spatele unor simptome aparent banale? Ficatul, un organ vital care lucreaza non-stop pentru tine, poate fi afectat in tacere. Vestea buna este ca analizele hepatice iti pot dezvalui din timp daca ceva nu este in regula. Vrei sa stii cum poti sa previi complicatiile si sa iti protejezi sanatatea? Descopera cum un simplu set de teste iti poate schimba viata!

Ce analize cuprinde profilul hepatic si ce inseamna rezultatele?


ALT (sau GPT) si AST (sau GOT) – „semnalizatoarele” leziunilor hepatice

Aceste enzime se gasesc in celulele ficatului si in alte tesuturi. Daca ficatul este afectat, nivelul lor in sange creste.
Nivelul lor este ridicat in hepatite acute, cronice, ciroze hepatice, steatoza hepatica sau in patologia cardiovasculara, infarctul miocardic, cand se constata cresterea AST.

Testarea este recomandata indeosebi in diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice, afectiuni cronice, fibroza hepatica, insuficienta hepatica, steatoza hepatica, mononucleoza infectioasa, pancreatita, afectiuni musculare inclusive traumatisme, dar si pentru consumul de droguri.

GGT (glutamil transpeptidaza) – indicatorul bolilor hepatice si biliare

GGT este o enzima prezenta mai ales in ficat. Nivelul ei crescut poate indica hepatita acuta (virala, autoimuna sau alcoolica), ciroza, sau steatoza hepatica, indiferent de cauza. GGT este adesea verificata in cadrul screening-ului anual. Cresterea acestei enzime poate aparea si in alte afectiuni, precum diabetul, bolile pancreatice, renale sau cardiace.

Fosfataza alcalina – pentru ficat, oase si tumori

Aceasta enzima ajuta medicii sa diferentieze diverse boli hepatice si este utila si in diagnosticarea bolilor osoase sau in depistarea metastazelor osoase in cazul unor tumori.

Bilirubina – un semnal clar al sanatatii ficatului si sistemului biliar

Bilirubina este o substanta procesata in ficat si eliminata prin bila. Cresterea nivelului sau in sange poate duce la icter – ingalbenirea pielii, oboseala sau urina inchisa la culoare.

Bilirubina totala este suma dintre bilirubina directa si cea indirecta. Valorile crescute apar in hemoliza (distrugerea globulelor rosii), hepatita virala sau obstructie biliara.

Bilirubina indirecta indica distrugerea accelerata a globulelor rosii sau tulburari genetice, cum este sindromul Gilbert.

Bilirubina directa crescuta poate semnala disfunctii hepatice, tumori sau blocaje ale cailor biliare.

De ce sunt importante aceste teste?

Profilul hepatic ofera medicilor un instrument vital pentru a depista din timp diverse boli hepatice – de la inflamatii si infectii pana la afectiuni cronice care pot duce la ciroza sau insuficienta hepatica. Detectarea precoce inseamna tratament mai eficient si o calitate a vietii mult imbunatatita.

La Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” din Timisoara, profilul hepatic poate fi efectuat gratuit pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie sau specialist.

Etichete: sanatatea ficatului, boli hepatice, analize ficat, spitalul victor babes timsoara

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile