Analiza: Numarul persoanelor cu cancer hepatic va creste cu peste 55%, pana in 2040

10/10/2022
Analiza: Numarul persoanelor cu cancer hepatic va creste cu peste 55%, pana in 2040

Analiza: Numarul persoanelor cu cancer hepatic va creste cu peste 55%, pana in 2040

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/analiza-numarul-persoanelor-cu-cancer-hepatic-va-creste-cu-peste-55-pana-in-2040/

Numarul persoanelor care dezvolta sau mor din cauza unui cancer hepatic la nivel mondial va creste cu peste 55% pana in 2040, daca nu se vor depune mai multe eforturi pentru a lupta impotriva acestei boli adesea prevenibile. Acesta este concluzia unei analize realizate de oameni de stiinta ai Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), potrivit AFP.

La nivel mondial, in 2020, aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic si 830.200 au murit din cauza acestei boli potrivit studiul publicat de IARC, relateaza si Agerpres.

Potrivit analizei, in ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate si 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic pana in 2040.

Aceasta ar reprezenta o crestere cu aproximativ 500.000, atat a numarului de cazuri, cat si a numarului de decese pe an, “cu exceptia cazului in care se va obtine o scadere substantiala a numarului de cancere hepatice prin prevenirea primara”, a declarat epidemiologul IARC Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat in “Journal of Hepatology”.

Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului in 46 de tari – si se afla in primele cinci in aproape 100 de tari.

“Acest cancer poate fi prevenit in mare masura daca sunt depuse eforturi de control – principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate si afectiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2”, a declarat co-autoarea studiului, Isabelle Soerjomataram, intr-un comunicat, potrivit surselor citate.

Previziunea sumbra a studiului ilustreaza necesitatea de a intensifica progresele in lupta impotriva hepatitei B si C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetatorii, cerand mai multe vaccinari, testari si tratament.

Etichete: cancer hepatic, hepatita C, hepatita B, consumul de alcool, diabetul tip 2

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: