AMI: Sistemul public medical din Romania inca nu este pregatit pentru integrarea refugiatilor

23/02/2024
AMI: Sistemul public medical din Romania inca nu este pregatit pentru integrarea refugiatilor

AMI: Sistemul public medical din Romania inca nu este pregatit pentru integrarea refugiatilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ami-sistemul-public-medical-din-romania-inca-nu-este-pregatit-pentru-integrarea-refugiatilor/

La doi ani de la inceperea razboiului din Ucraina, sistemul public medical din Romania inca nu este pregatit pentru integrarea refugiatilor, iar persoanele vulnerabile in continuare nu au acces la servicii medicale vitale si la servicii esentiale pentru sanatatea reproducerii, precizeaza Asociatia Moaselor Independente (AMI) intr-un comunicat de presa.

Potrivit asociatiei, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilitati, persoanele varstnice, adolescentii, femeile aflate intr-o situatie de abuz, pacientele oncologice sunt in continuare dependente de sprijinul organizatiilor civile si nu au alta cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. Serviciile specifice sanatatii reproductive se obtin cu greu in spitalele si clinicile din Romania: consultatii ginecologice, contraceptie, servicii de intrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii si ecografii mamare, morfologii si screening fetal, nasteri naturale, sprijinul unei moase, ajutor in alaptare si in intarcare, educatie prenatala, educatie si consiliere cu privire la ingrijirea nou-nascutului.

“In cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civila din Romania s-a mobilizat exemplar si a facut eforturi uriase sa ofere refugiatilor serviciile de care au nevoie: traducatori, informatii despre sistemul medical, inscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donatii de produse de prima necesitate si chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonica dedicata refugiatilor, unde le raspundem la intrebarile despre sistemul medical din Romania si ii ajutam sa se inscrie la medicii de familie si sa acceseze serviciile bazate pe moase si pe medici specialisti. Sunt multe persoane vulnerabile care in continuare nu se pot descurca fara ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilitati, persoanele varstnice, adolescentii, femeile aflate intr-o situatie de abuz, pacientele oncologice sunt in continuare dependente de sprijinul nostru si nu au alta cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, a declarat Irina Mateescu, moasa licentiata, vicepresedinta a Asociatiei Moaselor Independente.

“Costuri ridicate, lipsa specialistilor, lipsa informatiilor si lipsa moaselor din sistemul public de ingrijire pre si post-natala si de planificare familiala sunt probleme cu care se confrunta toate femeile din Romania zi de zi. Pentru femeile refugiate, intervine si bariera de limba si toate acestea au un impact si mai grav. Stim ca sistemul medical romanesc este coplesit si avem cazuri de medici a caror frustrare de a nu avea conditii bune si suficient personal medical se rasfrange asupra refugiatilor, care sunt tratati cu ostilitate sau chiar refuzati. Sistemul medical din Romania inca nu este pregatit pentru integrarea refugiatilor si nu ofera nicio alternativa acestor persoane. Unele femei aleg sa se intoarca in Ucraina pentru a naste, a face avort sau a beneficia de metode de contraceptie”, a declarat Irina Mateescu.

In ultimii doi ani, asociatia a furnizat pentru adolescenti si tineri servicii esentiale oferite de moase, printre care educatie pentru sanatatea reproductiva, educatie pentru prevenirea abuzurilor si a violentei de gen, educatie pre si postnatala, monitorizarea sarcinilor, a lauziei si a nou-nascutilor, consultanta in alaptare, planificare familiala si educatie pentru vaccinare pediatrica si anti-HPV.

In total, de la inceputul razboiului din Ucraina, Asociatia Moaselor Independente a furnizat sprijin si servicii pentru persoane refugiate si vulnerabile in peste 150.000 de cazuri.

“Toate aceste servicii trebuie sa fie accesibile tuturor persoanelor din Romania, iar statul roman trebuie sa integreze urgent serviciile bazate pe moase in sistemul public de asigurari medicale, pentru ca moasele sa poata preveni complicatii si sa contribuie la scaderea ratelor de mortalitate infantila, materna, cauzata de cancere feminine, scaderea sarcinilor si abuzurilor la adolescente, scaderea ratei de prematuritate. Moasele pot creste nivelul de educatie si de alfabetizare in sanatate al adolescentilor, femeilor si intregii familii si societati. Moasele pot ingriji mama si nou-nascutul impreuna, fara ca acestia sa fie separati inutil dupa nastere, in cazurile in care atat mama, cat si nou-nascutul sunt sanatosi, pot creste rata nasterilor naturale si a alaptarii, precum si rata vaccinarii pediatrice si anti-HPV”, a mai sustinut Irina Mateescu.

Etichete: servicii medicale refugiati, sistemul public medical, asociatia moaselor independente

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: