Alzheimer, boala care afecteaza milioane de oameni si pentru care inca nu exista vindecare

20/09/2022
Alzheimer, boala care afecteaza milioane de oameni si pentru care inca nu exista vindecare

Alzheimer, boala care afecteaza milioane de oameni si pentru care inca nu exista vindecare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alzheimer-boala-care-afecteaza-milioane-de-oameni-si-pentru-care-inca-nu-exista-vindecare/

Data de 21 septembrie marcheaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Maladiei Alzheimer. Provocand pierderea progresiva a memoriei, boala Alzheimer afecteaza peste 30 de milioane de persoane la nivel mondial si ramane inca fara un tratament curativ, relateaza AFP.

Ce este maladia Alzheimer?

Descrisa pentru prima data in 1906 de medicul german Alois Alzheimer, aceasta maladie neurodegenerativa provoaca o deteriorare progresiva a capacitatilor cognitive pana la pierderea autonomiei bolnavului, scrie si Agerpres.

Printre simptome sunt: episoade repetate de uitare, probleme de orientare, tulburari ale functiilor executive (proiectare, organizare, programarea timpului, capacitatea de a avea ganduri abstracte) si tulburari ale limbajului.

Cati bolnavi de Alzheimer sunt?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 55 de milioane de persoane din lumea intreaga sufera de dementa, un ansamblu de boli din care maladia Alzheimer reprezinta forma cea mai raspandita: ea cuantifica intre 60% si 70% din totalul cazurilor de dementa, afectand peste 30 de milioane de bolnavi.

Estimativ, numarul persoanelor afectate de Alzheimer se va tripla pana in 2050, din cauza unei cresteri a incidentei cazurilor in tarile cu venituri mici si medii, potrivit OMS.

Cauzele bolii Alzheimer

Desi boala Alzheimer reprezinta cel mai des intalnit tip de dementa, cauzele sale si mecanismele de declansare raman inca in mare parte necunoscute.

Potrivit surselor citate, doua fenomene se regasesc sistematic la pacientii cu Alzheimer. Pe de-o parte, formarea unor placi de proteine, denumite amiloide, care comprima neuronii si ii distrug pe termen lung. Pe de alta parte, exista un al doilea tip de proteine, denumite Tau, prezente in neuronii care formeaza, la acesti bolnavi, aglomerari care sfarsesc prin a provoca moartea celulelor afectate.

Insa, oamenii de stiinta din intreaga lume nu stiu deocamdata foarte bine modul in care cele doua fenomene sunt asociate. Nu este cunoscut nici factorul care provoaca aparitia lor si nici pana la ce punct cele doua fenomene explica evolutia bolii.

Este pusa tot mai mult sub semnul intrebarii ipoteza, mult timp ramasa dominanta in comunitatea stiintifica, conform careia placile amiloide ar fi sistematic un factor declansator, nu o consecinta al altor mecanisme.

Tratamentele disponibile pentru boala Alzheimer

 In pofida deceniilor de cercetare, niciun tratament nu permite in zilele noastre nici vindecarea, nici chiar evitarea aparitiei bolii. Principala descoperire din ultimii 20 de ani, un tratament dezvoltat de un laboratorul farmaceutic american, care tinteste proteinele amiloide, a obtinut cateva rezultate si a fost aprobat pentru anumite tipuri de cazuri, insa efectele sale raman limitate si interesul sau terapeutic este discutabil, mai relateaza sursele citate.

Care sunt factorii de risc si care sunt masurile de preventie?

Potrivit Institutului National de Sanatate si Cercetari Medicale din Franta (INSERM), principalul factor de risc este varsta: riscul de aparitie a bolii Alzheimer creste dupa 65 de ani si “explodeaza” dupa 80 de ani, mai scrie AFP si Agerpres.

Factori de risc cardiovascular, precum diabetul si hipertensiunea, atunci cand nu sunt luati in calcul la varsta mijlocie, sunt de asemenea asociati cu o aparitie mai frecventa a maladiei, fara sa fie insa cunoscute deocamdata mecanismele prin care actioneaza.

De asemenea, sedentarismul este un alt factor de risc, precum si microtraumatismele craniene constatate la anumiti sportivi. In mod invers, o activitate profesionala stimulanta si o viata sociala activa par sa intarzie aparitia primelor simptome si severitatea lor.

Etichete: alzheimer, tratament alzheimer, cauza alzheimer, simptome alzheimer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: