Alis Grasu, de Ziua Nationala a Ambulantei: Medicina fara medici nu se poate

28/07/2022
Alis Grasu, de Ziua Nationala a Ambulantei: Medicina fara medici nu se poate

Alis Grasu, de Ziua Nationala a Ambulantei: Medicina fara medici nu se poate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alis-grasu-de-ziua-nationala-a-ambulantei-medicina-fara-medici-nu-se-poate/

Parcul auto al serviciilor judetene de ambulanta din tara este depasit. In plus, exista un deficit de 43,34% de personal si de 55,5% de medici, spune Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

“Ambulantei Publice din Romania i-au fost alocate posturi mai putin fata de normativ, rezultand un deficit de personal pe toata tara de 43,34%. Trebuie subliniat in mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanta. Domnilor, medicina fara medici nu se poate. Si acum, la aceasta aniversare, fiecare isi pune o dorinta. Eu imi doresc pentru dumneavoastra toti, pentru noi toti, ca serviciile de ambulanta sa aiba personal suficient numeric, raportat la cerintele populatiei, bine pregatit, disciplinat, altruist, empatic, intr-un cuvant oameni adevarati carora le pasa de semenii lor aflati in suferinta si, nu in ultimul rand, dotare corespunzatoare cu ambulante noi si performante care sa nu necesite costuri mari pentru reparatia lor si centre de pregatire pentru personalul din serviciile de ambulanta, macar cate unul pe regiune, la nivel national”, a declarat Alis Grasu, la manifestarile prilejuite de Ziua Ambulantei de la Iasi, potrivit Agerpres.

Conform acesteia, serviciile judetene de ambulanta se confrunta si cu probleme tehnice, mentionand in acest sens ca mai mult de jumatate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanta indeplinesc conditii de casare, fapt care necesita cheltuieli importante pentru mentinerea acestora in stare de functionare.

“In 2021, numarul de ambulante functionale a fost de 2.358. Raportat la numarul de mijloace de transport, au fost 1.498 de interventii pentru fiecare masina. De notat, lucram cu un parc de ambulante invechit. In 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulantierii din toata tara, ceea ce inseamna o medie zilnica de 10.695 de interventii”, a mai precizat Alis Grasu.

Si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca trebuie realizata o strategie de dezvoltare a Serviciilor de Ambulanta.

“In momentul de fata exista nu doar deficit de personal, ci si un evident deficit de ambulante. Sunt sute de ambulante care au sute de mii, un milion de kilometri unele dintre ele. Si e clar ca lucrul acesta trebuie corectat pentru ca o ambulanta veche nu inseamna doar o ambulanta veche, ci inseamna un risc pentru personal de pe ambulanta si, bineinteles, pentru pacient. Trebuie intotdeauna sa ne gandim la aceste aspecte. O sa avem in perioada urmatoare o prezentare cu privire la gandirea, la strategia de la Ministerul Sanatatii pe care sper ca o va sprijini Guvernul Romaniei, si in parteneriat cu DSU, pentru ca, bineinteles, pana la urma trebuie sa pastram o anumita structura organizatorica, dar asta nu inseamna sa neglijam timp de ani de zile serviciile de ambulanta”, a declarat Ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.

Etichete: ambulanta, personal ambulanta, medici ambulanta, parc auto ambulanta, alis grasu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: