Alimentatia corecta in Post | Cum ne asiguram nutrientii necesari organismului?

19/03/2024
Alimentatia corecta in Post | Cum ne asiguram nutrientii necesari organismului?

Alimentatia corecta in Post | Cum ne asiguram nutrientii necesari organismului?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alimentatia-corecta-in-post-cum-ne-asiguram-nutrientii-necesari-organismului/

Postul Pastelui este cel mai lung si aspru post, cu doar doua dezlegari la peste, asa ca trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam astfel incat sa asiguram zilnic nutrientii necesari organismului, potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

“In Postul Pastelui, credinciosii se abtin de la anumite alimente: carne, oua, lapte, branza, peste, si le inlocuiesc cu mezeluri vegetale, pateu vegetal, chiftele si snitele prajite din soia, cartofi prajiti ori produse de panificatie de post. Cele mai multe dintre aceste produse contin o multitudine de E-uri, grasimi nesanatoase, sare in exces si conservanti. Pe langa faptul ca sunt nesanatoase, nici nu ofera organismului necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine.”, scrie Dr. Irina Goga, medic primar Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice pe pagina spitalului.

Potrivit sursei citate, pentru ca organismul sa beneficieze de minerale, antioxidanti, grasimi bune, fibre si proteine de calitate, dar si vitamine, trebuie sa avem o alimentatie diversificata pe perioada Postului.

Ce sa mancam in Post?

Legume: Legumele sunt o parte importanta a dietei in timpul Postului.
Fructe: Fructele proaspete sunt o optiune excelenta in Post. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si fibre.
Leguminoase: Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale, fibre si carbohidrati complecsi. Acestea pot fi incluse intr-o varietate de mancaruri, cum ar fi supele, tocanitele sau salatele.
Cereale integrale: Cerealele integrale furnizeaza carbohidrati complecsi si fibre alimentare. Acestea pot fi consumate sub forma de paine integrala, paste integrale sau ca parte a unor feluri de mancare principale.
Fructe oleaginoase si seminte: Fructele oleaginoase si semintele sunt surse excelente de grasimi sanatoase, proteine, fibre si diverse vitamine si minerale.
Produse lactate vegetale: Pentru cei care respecta Postul fara produse de origine animala, produsele lactate vegetale pot fi alternative, sanatoase si nutritive.
Condimente si ierburi aromatice: Condimentele si ierburile aromatice pot adauga gust si arome interesante mancarurilor din timpul Postului. Foloseste condimente precum turmeric, ghimbir, busuioc, cimbru, oregano si patrunjel, pentru a da savoare preparatelor tale.

De asemenea, se recomanda a fi consumate in timpul Postului, si nu numai:

-fasole boabe, naut, mazare, linte,
-verdeturi crude (spanac, urzici, leurda, salata verde, rucola)
-broccoli, conopida, varza
-nuci, migdale, fistic, alune de padure si seminte
-ciuperci
-derivate din soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia)
-sfecla rosie
-orez brun, paste integrale, hrisca, quinoa, porumb
-fructe si legume proaspete
-avocado

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: alimentatie post, ce mancam in post, alimente sanatoate de post, mancare de post, spitalul victor babes timisoara

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: