Algoritm integrat de diagnostic al IC si BCR

30/01/2023
Algoritm integrat de diagnostic al IC si BCR

Algoritm integrat de diagnostic al IC si BCR

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/algoritm-integrat-de-diagnostic-al-ic-si-bcr/

In cadrul proiectului “In inima problemei”, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) in parteneriat cu Fundatia Romana a Inimii (FRI), Societatea Romana de Cardiologie (SRC) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) au avut in focus nevoia de a imbunatati managementul insuficientei cardiace in Romania prin actiuni si masuri concrete care pot fi luate de comunitatea medicala si de autoritati, deopotriva.

Potrivit SNMF, in acest context a fost identificata nevoia urgenta de a dezvolta si implementa un instrument de tip algoritm dedicat medicului de familie pentru a facilita diagnosticul precoce al insuficientei cardiace (IC), avand in vedere factorii de risc, semnele si simptomele asociate acesteia.

Acest demers a fost completat si extins prin adaugarea si a unui algoritm de diagnostic precoce pentru boala cronica de rinichi (BCR), in baza recomandarilor ghidurilor internationale (KDIGO 2012) si a legislatiei nationale in vigoare privind Normele Metodologice de aplicare a Contractului-cadru 2021 realizat impreuna cu Societatea Romana de Nefrologie (SRN), care vine sa completeze intr-un mod firesc intregul tablou al managementului pacientului din perspectiva cardio-reno-metabolica. Insuficienta cardiaca si boala cronica de rinichi sunt interconectate, orice disfunctie acuta sau cronica a rinichiului putand determina aparitia unei disfunctionalitati cardiace si invers.

“Avand in vedere interconectarea dintre cele doua patologii pe continuumul cardio-reno-metabolic, ne-am propus sa avem o abordare integrata in cabinetul medicului de familie, pentru a genera cele mai bune rezultate clinice pentru pacienti. Astfel, am dezvoltat un algoritm integrat de diagnostic al IC si al BCR, instrument ce va fi utilizat in cabinetul medicului de familie pentru a creste rata de diagnostic precoce pentru aceste doua patologii, cu scopul de a urgenta interventia rapida pentru ambele afectiuni, in cadrul unei echipei multidisciplinare, in vederea incetinirii progresiei bolii si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.”, precizeaza SNMF.

Algoritmul integrat de diagnostic IC/ BCR a fost distribuit la nivel national de catre SNMF catre aproape 10.000 de cabinete ale medicilor de familie. Proiectul a fost desfasurat cu sprijinul AstraZeneca.

Etichete: insuficienta cardiaca, IC, boala cronica de rinichi, BCR, SNMF

autor

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: