Alesii din Parlamentul Europen vor sa voteze interzicerea utilizarii antibioticelor fara prescriptie

20/05/2015

Alesii din Parlamentul Europen vor sa voteze interzicerea utilizarii antibioticelor fara prescriptie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alesii-din-parlamentul-europen-vor-sa-voteze-interzicerea-utilizarii-antibioticelor-fara-prescriptie/

Cazuri grave in urma folosirii abuzive a antibioticelorParlamentul European informeaza ca deputatii au votat, marti, 19 mai, o rezolutie prin care propun masuri de imbunatatire a sigurantei pacientilor. Aceasta presupune si combaterea rezistentei la antibioticele umane si veterinare, utilizand tratamentele disponibile in mod mai responsabil si promovand inovatia.

Medicii atrag atentia tot mai des ca rezistenta la antibiotice a devenit o mare problema, drept pentru care alesii europeni au subliniat si ei faptul ca circa 12% dintre pacientii de pe continent au de suferit de pe urma efectelor adverse.

“In fiecare an, 25.000 de cetateni mor in Europa din cauza rezistentei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie sa stimulam cercetarea pentru a obtine noi substante. In sectorul veterinar, ar trebui prevenite vanzarile online de antimicrobiale si utilizarea lor profilactica”, declara raportorul Piernicola Pedicini.

Recomandarile acestuia au fost votate cu 637 voturi la 32 si 10 abtineri.

Deputatii au mai subliniat faptul ca actuala criza economica a dus la o mai mare presiune pe bugetele nationale de sanatate, ceea ce a afectat siguranta pacientilor. Ei cer statelor membre sa se asigure ca siguranta pacientilor nu este afectata de masurile de austeritate si ca finantarea sistemelor de sanatate publica va ramane adecvata, scrie si Mediafax.

Astfel, printre masurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabila a antibioticelor se numara:

– interzicerea stricta a utilizarii lor fara prescriptie,

– necesitatea unui diagnostic microbiologic inainte de prescriptie,

– implementarea unor practici de piata care sa previna conflictele de interese intre producatorii de antibiotice si cei care le prescriu,

 – imbunatatirea informatiilor privind monitorizarea consumului si rezistentei antimicrobiale si a controlului infectiilor.

Si, alesii europeni mai cer companiilor farmaceutice sa investeasca in dezvoltarea unor noi agenti antimicrobiali, iar Comisiei Europene sa aiba in vedere un cadru legislativ care sa incurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice.

Deocamdata, doua propuneri legislative pe aceasta tema, cel prinvind utilizarea antibioticelor la oameni si cel la animale, se discuta in prezent in Parlamentul European.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: