Alerta alimentara si imbolnaviri cu bacteria Listeria

23/08/2019

Alerta alimentara si imbolnaviri cu bacteria Listeria

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alerta-alimentara-si-imbolnaviri-cu-bacteria-listeria-in-spania/

Alerta sanitara la nivel international dupa inregistrarea a sute de cazuri de infectie cu bacteria cu listeria si un deces. In Spania, bacteria a fost depistata in mai multe loturi de carne de porc.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru romanii care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Spania, ca Departamentul pentru Sanatate si Familie al Guvernului Autonom din Andaluzia a identificat si retras de pe piata un produs contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes, ulterior aparitiei cazurilor de imbolnavire ca urmare a consumului de carne de porc procesata si ambalata, investigand si alte produse care ar putea fi contaminate cu aceasta bacterie.

“Ministerul Sanatatii si Familiei spaniol a informat ca a crescut numarul de pacienti infectati cu bacteria Listeria, pana la 22 august 2019 inregistrandu-se, in Andaluzia, 161 cazuri, din care 82 spitalizati si un deces. Situatia pe provincii a cazurilor de imbolnavire se prezinta astfel: Sevilla 64, Huelva 10, Cadiz 2, Cordoba 2, Malaga 4. De asemenea, statul spaniol a alertat organismele europene si Organizatia Mondiala a Sanatatii referitor la situatia creata de propagarea acestei infectii si posibilitatea de a fi identificata si in alte tari, turistii straini care calatoresc din Regatul Spaniei putand prezenta simptomele bolii”, se arata in atentionarea emisa de MAE pentru cetatenii romani.

Ultimele date oferite de guvernul local andaluz indica o crestere la 529 a cazurilor susceptibile de posibila infectie, in cursul zilei de 22 august 2019. Avand in vedere numarul mare de cetateni infectati, la care se adauga cei suspecti a fi infectati cu aceasta bacterie, Guvernul andaluz (Junta de Andalucia) a decretat alerta alimentara.

Autoritatile spaniole informeaza cetatenii care au simptome de febra, dureri musculare, varsaturi sau diaree, dureri de gat, confuzie si oboseala, sa se adreseze de urgenta medicului de familie sau celui mai apropriat spital.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al oficiului consular al Romaniei la Sevilla: + 34648212169.

Etichete: listeria, alerta de calatorie spania, simptome listeria

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial