Alba-neagra cu cardul, pacientii si medicii

30/04/2015

Alba-neagra cu cardul, pacientii si medicii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alba-neagra-cu-cardul-pacientii-si-medicii/

cardulCardul de sanatate devine obligatoriu incepand de maine, 1 mai, dar circa 500.000 de romani inca nu l-au primit.

Persoanele care nu au primit cardul, l-au uitat acasa sau pur si simplu l-au pierdut, inca pot beneficia de servicii medicala si dupa 1 mai.

Cel putin asa afirma conducerea CNAS pe ultima suta de metri a implementarii cardului de sanatate ca instrument unic de functionare si decontare din Sanatate.

Aceasta afirmatie vine dupa multe altele contradictorii in care tot reprezentantii Casei spuneau ca fara cardul de sanatate, practic sistemul nu va functiona, iar serviciul medical sau farmaceutic de orice natura nu va putea fi decontat.

In prezent mai sunt aproximativ 500.000 de romani care nu au primit cardul de sanatate, 90.000 doar in Bucuresti.

“Nu vreau sa existe mesaje de la furnizori ca daca nu ai cardul nu mai primesti niciun serviciu. Primesti serviciu medical. Sa presupunem ca un pacient ajunge la un furnizor de servicii fara a avea cardul, pentru faptul ca l-a uitat acasa, ca nu a dorit sa il ia, ca nu l-a primit, ca l-a pierdut – in sistem se vede daca pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Daca acel card a fost initializat, se vede si asta. Acum, ma refer la cei aproximativ 500.000 de cetateni care nu au primit cardul si au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, in functie de situatie si in sistem se vede daca a fost emis cardul. Atunci se pune intrebarea: nu ai dorit sa vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? In oricare dintre situatii primeste serviciile medicale, noi le decontam furnizorilor serviciile medicale”, a declarat Vasile Ciurchea, presedinte CNAS.

In aceasta situatie, in care sute de mii de romani inca nu au cardul de sanatate, serviciile medicale acordate fara acesta fi monitorizate separat fata de serviciile acordate pe baza cardului.

“Toata lumea trebuie sa stie ca aceste situatii sunt monitorizate separat. Vom avea in sistemul informatic o evidenta clara a acelor servicii medicale acordate fara a prezenta cardul. In perioada imediat urmatoare ne vom concentra pe aceste situatii. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat in posesia cardului sa nu primeasca serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale sa nu ii fie decontat acestuia, dar sigur ca trebuie sa monitorizam aceste servicii, daca exista rea-vointa, nu vreau sa folosesc cardul sau furnizorul nu vrea sa foloseasca cardul, noi monitorizam toate aceste situatii”, a mai spus Ciurchea, citat de Agerpres.

In data de 1 mai, prima zi de obligativitate a cardului, CNAS precizeaza intr-o informare publica faptul ca va fi asigurata permanenta in toate casele de asigurari din tara pentru relatiile cu publicul.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi