Al patrulea pacient din lume vindecat de HIV/SIDA

29/07/2022
Al patrulea pacient din lume vindecat de HIV/SIDA

Al patrulea pacient din lume vindecat de HIV/SIDA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/al-patrulea-pacient-din-lume-vindecat-de-hiv-sida/

Al patrulea pacient din lume si totodata cel mai varstnic om vindecat de HIV este un barbat in varsta de 66 de ani care a fost supus unui transplant de celule stem pentru a fi tratat de leucemie, au anuntat medici din Statele Unite, potrivit Reuters.

In timp ce acel transplant era programat pentru a trata leucemia cu care fusese diagnosticat pacientul de 66 de ani, medicii sai au cautat un donator care sa prezinte o rezistenta naturala la HIV, virusul care declanseaza SIDA. Acest mecanism a fost deja utilizat cu succes si a dus la vindecarea de HIV a “Pacientului din Berlin”, in 2007, relateaza si Agrepres.

Noul pacient vindecat prin aceasta metoda a fost denumit “Pacientul din City of Hope”, dupa numele clinicii americane din Duarte, California, in care a fost tratat. El nu a dorit ca identitatea lui sa fie dezvaluita.

Pe langa faptul ca este cel mai varstnic pacient vindecat de HIV, el este in acelasi timp pacientul care a trait cel mai mult cu acest virus, fiind diagnosticat in 1988 cu o afectiune descrisa de el drept “o condamnare la moarte”, care i-a ucis deja pe multi dintre prietenii lui.

Pacientul tratat in clinica din Duarte a urmat o terapie antiretrovirala (ART) pentru a-si tine boala sub control timp de peste 30 de ani.

Medicii americani care au prezentat aceste date inainte de intrunirea din 2022 a International AIDS Society (IAS) au spus ca acest caz a deschis noi perspective pentru ca pacientii varstnici diagnosticati cu HIV si cancere sangvine sa aiba acces la noul tratament, in special datorita faptului ca recentul donator de celule stem nu era un membru al familiei pacientului care s-a vindecat de HIV, mai relateaza sursele citate.

Sharon Lewin, presedintele ales al IAS, a spus ca tratamentul utilizat reprezinta “Sfantul Graal” in medicina si ca acest caz ofera “o speranta continua si o inspiratie” pentru oamenii diagnosticati cu HIV si pentru comunitatea stiintifica internationala, desi este putin probabil ca el sa fie o optiune valida pentru cei mai multi dintre pacientii seropozitivi din cauza riscurilor pe care le implica aceasta procedura.

Oamenii de stiinta cred ca metoda are succes deoarece celulele stem ale donatorului prezinta o mutatie genetica specifica si rara, gratie careia donatorul nu detine receptorii folositi de HIV pentru a infecta celulele umane.

Dupa transplantul din urma cu trei ani si jumatate, realizat dupa sedinte de chimioterapie, pacientul internat in clinica City of Hope a incetat tratamentul ART in martie 2021. In prezent, el se afla in remisiune de peste un an atat pentru HIV, cat si pentru leucemie, au msi explicat medicii americani potrivit Reuters si Agerpres.

Etichete: pacient vindecat de HIV, tratament HIV, HIV SIDA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: