Agresarea cadrelor medicale va fi pedepsita cu inchisoarea

02/02/2016

Agresarea cadrelor medicale va fi pedepsita cu inchisoarea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/agresarea-cadrelor-medicale-va-fi-pedepsita-cu-inchisoarea/

poza decizie medicalaAgresarea cadrelor medicale si a personalului din sistemul sanitar va fi pedepsita cu inchisoarea, pentru faptele de vatamare corporala grava agresorii riscand si 12 ani de inchisoare. Noile reglementari, publicate in Monitorul Oficial, intra in vigoare la finalul acestei saptamani.

Legea nr. 212/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012, modifica Legea privind reforma in domeniul sanatatii prin introducerea unui nou capitol in actul normativ referitor la infractiuni. Prevederile nou-introduse stabilesc ca faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar sunt pedepsite cu inchisoarea, in functie de gravitatea lor.

Personal sanitar =  medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau oricarui alt fel de angajat din sistemul sanitar

Astfel, amenintarea savarsita nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau oricarui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Pentru lovire sau orice acte de violenta, agresorii risca intre 6 luni si 3 ani de inchisoare, in timp ce vatamarea corporala ii poate trimite la inchisoare pentru o perioada de pana la 6 ani, dar nu mai mica de 6 luni.

Cea mai mare pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 12 ani este prevazuta pentru vatamarea corporala grava a personalului din sistemul sanitar.

Iata un tabel cu prezentarea schematica a pedepselor:

Fapta savarsita

Pedeapsa

Amenintare

Inchisoare de 6 luni la 2 ani sau amenda

Lovire sau orice acte de violenta

Inchisoare de la 6 luni la 3 ani

Vatamare corporala

Inchisoare de la 6 luni la 6 ani

Vatamarea corporala grava

Inchisoare de la 3 la 12 ani.

Noile prevederi privind pedepsirea cu inchisoarea a actelor de agresiune impotriva personalului sanitar se aplica din 18 noiembrie, cand actul normati care le prevede intra in vigoare.

 

Sursa:Avocatnet.ro

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Dan Negoita says:

    Cum dovedim cã suntem amenintati cu lucruri de genul “mâine nu o să mai lucrezi aici”, ca să nu ne acuze de calomnie tocmai ei, agresorii nostri?

  2. Mihaela Bejan says:

    Are norme de aplicare?Că legea e din 2012..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: