Agentia pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi înfiintata incepand din 2012

12/10/2011

Agentia pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi înfiintata incepand din 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/agentia-pentru-evaluarea-tehnologiilor-medicale-hta-ar-putea-fi-infiintata-incepand-din-2012/

Un proiect de infiintare a Agentiei Nationale pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Tehnology Assesment)  a fost finalizat in urma cu cateva saptamani de un grup de lucru din cadrul Ministerului Sanatatii si trimis spre consultare altor factori decizionali din sistem, urmand ca, in masura in care raspunsul acestora va fi pozitiv, draft-ul sa fie postat pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru dezbatere publica, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, prezent la deschiderea Conferintei Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii (editia a treia), organizata de Tarus Media.

“Pe parcursul lunilor octombrie si noiembrie se vor consolida raspunsurile entitatilor implicate in aceasta decizie, iar daca rezultatul este pozitiv, crearea Agentiei ar putea incepe de la inceputul anului 2012 si constituirea ei ar putea dura intre 18 si 24 de luni”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Agentia Nationala pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale ar trebui sa fie o institutie independenta, la inceput cu rol consultativ, urmand ca apoi sa aiba si rol decizional, a mentionat Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, adaugand ca propunerea de constituire a Agentiei va fi aprobata „cu siguranta”. Costurile de implementare a Agentiei si numarul de angajati sunt dificil de estimat, in prezent, avand in vedere ca vor depinde de tipul de rapoarte care ar putea fi elaborate de institutie  – pentru medicamente, dispozitive medicale, etc.

 

„Avem nevoie de evaluarea tehnologiilor medicale pentru ca in Romania se vorbeste prea mult si se stie prea putin si trebuie sa se inteleaga ca acest pas inseamna mai bine pentru pacient si nu este impotriva companiilor”, a spus Sorin Popescu, Corporate Affairs Manager Amgen, liderul mondial in domeniul biotehnologiei.

Krzysztof Landa, presedinte Watch Healthcare Foundation, CEO Metirum L.A., General Partner HTA Audit, Polonia a vorbit despre evolutia implementarii HTA in Polonia, care a inceput din 1996 cu pregatirea personalului, sugerand ca aceasta etapa, de construire a abilitatilor la nivelul tarii prin intermediul cursurilor lunare de pregatire, este deosebit de importanta. “Riscul autoritatilor din domeniul medical de a lua decizii gresite, in lipsa posibilitatii de a evalua obiectiv tehnologiile si politicile medicale, este foarte mare, pentru ca nu exista perspectiva asupra valorilor reale si a necesitatilor reale”, a explicat  Krzysztof Landa. Agentia HTA  care functioneaza in Polonia – AHTAPOL – are costuri anuale de aproximativ 2,5 milioane de euro, suma care variaza in functie de proiectele derulate. Agentia are circa 25 de angajati.

Sursa:
Raluca Bajenaru
Redactor Medica Academica

autor

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: