Afectiuni prevenite prin screeningul pacientilor pentru consumul de alcool

10/01/2014

Afectiuni prevenite prin screeningul pacientilor pentru consumul de alcool

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/afectiuni-prevenite-prin-screeningul-pacientilor-pentru-consumul-de-alcool/

consumul-excesiv-de-alcoolConsumul excesiv de alcool poate fi cauza unor probleme grave de sanatate. Ingrijorator este si faptul ca foarte putini dintre pacientii cu risc ridicat cer consilierea unui specialist. Conform statisticilor publicate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), screeningul si consilierea pot reduce pana la 25% consumul de alcool al unei persoane.

Screening si consiliere in cabinetul medicului de familie

Screeningul pacientilor prin medicul de familie este considerat la fel de important pentru sanatate precum masurarea si controlul colesterolului, vaccinul impotriva gripei sau screeningul cancerului la san.

Screeeningul pentru consumul de alcool este recomandat atat in cazul adultilor cat si al femeilor insarcinate.

Ce afectiuni risca pacientii care consuma excesiv alcool

In lipsa screeningului la cabinetului medicului de familie sau a ajutorului care i se poate oferi pentru a reduce aceasta cantitate, pacientul se poate confrunta cu probleme grave de sanatate.

CDC atrage atentia asupra riscurilor de a declansa prin consumul excesiv de alcool boli grave precum boli de inima, cancer la san, sindromul alcoolismului fetal, sindromul mortii subite la nou-nascut.

Preventia consumului excesiv de alcool este direct relationata cu scaderea accidentelor in trafic, dar si a victimelor in urma actelor de violenta.

Doar 1 din 6 adulti discuta despre problema consumului de alcool

Statisticile publicate de CDC scot in evidenta faptul ca alcoolul si consumul excesiv raman o problema inca nerezolvata astazi.

Daca doar 1 din 6 adulti discuta despre problemele lor legate de consumul de alcool, in cazul femeilor insarcinate doar 17% dintre cele care se confrunta cu problema consumului de alcool vorbesc despre ea.

Pasi esential in screening si consilierea pacientilor

Specialistii recomanda ca medicii de familie sa adreseze o serie de intrebari pacientilor pentru a depista daca se confrunta cu un consum excesiv de alcool.

Principalele intrebari in screening si consiliere pe care ar trebui sa le adreseze medicii de familie: de cate ori consuma alcool si in ce cantitate ce considera pacientii bine sau rau in privinta obiceiului de a consuma alcool oferirea de optiuni care sa il ajute: pacientul trebuie intrebat daca isi doreste sa stopeze consumul de alcool, sa scada din cantitatea consumata, sa primeasca ajutor sau sa puna in aplicare un plan care sa fie benefic pentru sanatatea sa.

Screeningul in consumul de alcool trebuie sa faca parte din rutina medicala

Atat medicii de familie cat si alte persoane specializate ar trebui sa aiba in vedere ca multi pacienti cu probleme in consumul de alcool au nevoie de consiliere, dar nu si de tratament specializat.

Medicii si personalul medical sunt sfatuiti sa dezvolte un plan pentru acesti pacienti care sa intre in rutina practicii medicale si sa testeze initial eficienta acestui plan.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19