Afacerile derulate de ‘baietii destepti’ dinamiteaza increderea populatiei in stat (Rafila)

06/02/2023
Afacerile derulate de ‘baietii destepti’ dinamiteaza increderea populatiei in stat (Rafila)

Afacerile derulate de ‘baietii destepti’ dinamiteaza increderea populatiei in stat (Rafila)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/afacerile-derulate-de-baietii-destepti-dinamiteaza-increderea-populatiei-in-stat-rafila/

In vremuri de criza exista si ‘baieti destepti’ care dinamiteaza increderea populatiei in stat, lucru care se resimte si in sistemul de sanatate, spune Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

“Totdeauna, in vremuri de criza exista si ‘baieti destepti’ in ghilimele. Nu sunt destepti deloc, pentru ca ei dinamiteaza increderea populatiei in stat si atunci cand discutam de produse neconforme, care de multe ori sunt achizitionate cu preturi de cateva ori mai mari decat cele normale. Ajungem intr-o situatie stupida, in care facem achizitii publice, iar pretul de la achizitia publica e de doua ori mai mare decat daca mergem si cumparam de la farmacie. Lucrul asta nu este tolerabil, si pentru orice om care nu este pregatit in domeniu, este revoltator pentru ca problemele economice ale Romaniei, din momentul de fata, sunt cauzate si de situatia din timpul pandemiei (…). Statul a facut un efort foarte mare, sa cumpere foarte multe materiale sanitare si echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodata si s-au platit zeci de milioane de euro, altele au fost de foarte proasta calitate, mastile erau neconforme, erau masti FFP2, adica masti cu un grad de protectie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial sau agricol. Toate lucrurile astea au fost cauzate de o coruptie, pentru ca discuti de o coruptie aici”, a declarat Rafila, la Prima TV, conform Agerpres.

Potrivit demnitarului, astfel de actiuni aduc nu numai prejudicii de ordin financiar, dar afecteaza si increderea populatiei in recomandarile sau punctele de vedere profesionale ale specialistilor din domeniul sanatatii.

“Ceea ce cred eu ca e mai periculos, este o diminuare a increderii populatiei in sistemul public in general, iar lucrul asta se resimte si in sistemul sanatatii, pentru ca noi, atunci cand facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional, increderea nu mai este aceeasi pentru ca publicul vede ca in sistemul public se intampla lucruri de genul asta. Trebuie sa ne gandim intotdeauna la consecintele faptelor noastre, care nu sunt numai de natura economica sau penala, sunt de natura sa altereze relatiile in societate (…). Daca reprezentanti ai unor institutii publice au facut asa ceva, UNIFARM, intreprindere extrem de utila, de care avem nevoie sa gestionam foarte multe situatii, inclusiv de criza de medicamente, a ajuns intr-o situatie absolut revoltatoare pentru ca sute de milioane de euro au fost risipite pe contracte care se afla in momentul de fata in cercetare sau au fost deja trimise in judecata”, a adaugat ministrul Alexandru Rafila, potrivit surselor citate.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei de COVID-19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Tutu, in calitate de director general al Romarm, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de Alexandru Piturca, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie.

Etichete: afaceri cu statul, masti neconforme, incredere populatie in stat, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: