Adrian Gheorghe (CNAS): Din iulie va incepe un proces amplu de consultare pentru un contract-cadru nou

28/04/2021
Adrian Gheorghe (CNAS): Din iulie va incepe un proces amplu de consultare pentru un contract-cadru nou

Adrian Gheorghe (CNAS): Din iulie va incepe un proces amplu de consultare pentru un contract-cadru nou

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adrian-gheorghe-cnas-din-iulie-va-incepe-un-proces-amplu-de-consultare-pentru-un-contract-cadru-nou/

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adrian Gheorghe, spune ca incepand din luna iulie va incepe un amplu proces de consultare si analiza in vederea realizarii unui contract-cadru modern pentru sistemul medical.

“Am primit pe parcursul acestor luni multiple semnale de la toate tipurile de participanti, actori in sistemul de sanatate privind masura limitata in care actualul contract-cadru corespunde realitatilor sistemului de sanatate din anul 2021. Astfel incat cred ca este fundamental pentru a merge mai departe cu reformele in sistemul de sanatate pe care ni le dorim, de a avea un contract-cadru modern. In acest sens, CNAS isi asuma ca din iulie anul acesta sa inceapa un proces amplu de consultare si analiza cu toti partenerii din sistemul de sanatate pentru a elabora un contract-cadru nou. Focusul acestui contract-cadru nou va fi, din perspectiva CNAS, performanta, respectiv definirea performantei, masurarea performantei si asigurarea conditiilor pentru ca aceasta sa fie livrata. Din perspectiva CNAS, performanta este privita prin lumina performantei utilizarii fondurilor”, a spus reprezentantul CNAS, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, consultarile in ceea ce priveste contractul-cadrul, care ar putea intra in vigoare anul viitor, s-ar putea finaliza in luna noiembrie.

“Deci, in perioada iulie-noiembrie. (…) Performanta nu inseamna sa facem economii. (…) Acest contract-cadru si normele pe care le avem in discutie acum nu sunt revolutionare. Partea – sper eu – transformationala cu adevarat este cea la care m-am referit pentru iulie-noiembrie in acest an. Insa cred ca pasii importanti pe care ii facem acum pentru contractul in vigoare de la 1 iulie sa trimita un semnal ferm privind intentia de a ne focusa tot mai mult pe preventie si eficienta in anii care urmeaza”, a mai precizat Adrian Gheorghe.

De asemenea, el a mai spus ca o alta directie pe care si-o asuma este legata de gandirea finantarii sanatatii in Romania in ceea ce priveste traseul pacientului.

“In acest moment, daca ne uitam atat in bugetul Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, daca ne uitam in structura contractului-cadru, ambele sunt organizate pe niveluri de servicii medicale. Asistenta medicala primara, ambulatoriile de specialitate, spitale si asa mai departe. Acest tip de gandire reflecta intr-o masura limitata realitatea cu care se confrunta pacientul atunci cand are o problema de sanatate si trebuie sa traverseze de multe ori multe ori multiple niveluri de asistenta medicala inainte si inapoi pentru a-si rezolva problema. (…) Din punct de vedere organizatoric, acesta va fi un proces de consultari initiat si organizat de CNAS, in paralel cu cel referitor la noul model de contract-cadru, de asemenea in intervalul iulie-noiembrie 2021”, a mai afirmat seful CNAS potrivit sursei citate.

Etichete: contract cadru, co-ca 2021-2022, adrian gheorghe cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: