Administrarea vaccinului AstraZeneca – recomandata pentru grupa de varsta 18-55 de ani

05/02/2021
Administrarea vaccinului AstraZeneca – recomandata pentru grupa de varsta 18-55 de ani

Administrarea vaccinului AstraZeneca – recomandata pentru grupa de varsta 18-55 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/administrarea-vaccinului-astrazeneca-recomandata-pentru-grupa-de-varsta-18-55-de-ani/

Potrivit Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adultilor cu varsta peste 18 ani.

Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza.

“In urma recomandarilor transmise de Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), precum si de Grupul Stiintific din CNCAV, tinand cont de precizarile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) si de studiile disponibile pana la momentul autorizarii conditionate de punere pe piata, in Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandata pentru grupa de varsta 18-55 de ani, cu posibilitatea cresterii acestui interval, in functie de aparitia noilor date stiintifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat intre cele doua doze este de 8 saptamani.”, se precizeaza intr-un comunicatul de presa transmis de CNCAV.

Pentru gestionarea cu eficienta a procesului de vaccinare la nivel national, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva Covid-19, (CNCAV), a elaborat si transmis personalului specializat procedura de vaccinare impotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede conditiile si modul de stocare, depozitare, transport si distributie, cu respectarea lantului de frig, monitorizarea reactiilor, precum si managementul stocurilor si al pierderilor.

Descriere si mecanism de actiune

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia Europeana a verificat toate elementele care sustin autorizarea introducerii pe piata a vaccinului AstraZeneca si a consultat statele membre inainte de a acorda autorizatia de introducere pe piata conditionata.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instructiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifica virusului care provoaca boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina specifica nu ar trebui sa se afle in organism si reactioneaza prin producerea de mijloace de aparare naturale impotriva infectiei SARS-CoV-2.

Doze si mod de administrare

Vaccinul AstraZeneca este disponibil in flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se pastreaza la temperaturi intre +2 si +8 grade Celsius, cu mentinerea lantului de frig impus de producator, si are o stabilitate de 6 luni inainte de prima utilizare.

Vaccinul se administreaza doar intramuscular, in conformitate cu recomandarile din RCP. Distributia se realizeaza prin modalitati standard, in masini frigorifice, containere si cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite catre depozite regionale si centrele de vaccinare.

Info Background

Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizatiei conditionate de punere pe piata pentru vaccinul impotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranta si eficacitatea vaccinului si a recomandat prin consens acordarea de catre Comisia Europeana a autorizatiei conditionate de punere pe piata.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania.

Etichete: vaccin anti-covid astrazeneca, interval de varsta vaccin astrazeneca

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Elena says:

    Mulțumesc frumos! Cred că ar fi corect să facă și bătrânii . Multă sănătate tuturor !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: