Activitatea cerebrala poate indica daca o persoana va renunta la fumat

11/03/2011

Activitatea cerebrala poate indica daca o persoana va renunta la fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/activitatea-cerebrala-poate-indica-daca-o-persoana-va-renunta-la-fumat/

Activitatea cerebrala poate fi folosita pentru a evalua hotararea unei persoane care vrea sa renunte la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, ce au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociata cu modificarile de comportament.

Activitatea cerebrala poate indica daca o persoana va renunta la fumat.

Studiul, publicat luni in revista Health Psychology, a fost efectuat pe un esantion de 28 de fumatori, inscrisi intr-un program creat cu scopul de a-i ajuta sa renunte la fumat.

Participantii au fost invitati sa priveasca o serie de mesaje referitoare la procesul de renuntare la fumat, in timp ce un scaner inregistra activitatea creierelor lor.

Dupa fiecare mesaj, pacientii “notau intr-un caiet in ce fel acel mesaj le-a influentat decizia de a renunta la fumat si daca mesajul in cauza le-a sporit hotararea”.

Persoanele ale caror cortexuri prefrontale mediane manifestau o anumita activitate in timpul difuzarii mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotarate sa isi reduca consumul de tigari pe parcursul lunii care a urmat.

“Cunoscand ce se petrece in creierul unei persoane (…) vom putea sa prezicem mai bine comportamentul ei viitor, comparativ cu situatia in care cunoastem doar propria lui evaluare” in privinta sanselor sale de a renunta la fumat, a explicat Emily Falk, directoarea laboratorului de neurostiinte si comunicare din cadrul Universitatii Michigan, principala autoare a acestui studiu.

Dupa ce a scazut in mod constant dupa anul 2000, procentul fumatorilor din cadrul populatiei adulte s-a mentinut dupa 2005, in Statele Unite, in jurul valorii de 20-21%, potrivit statisticilor oficiale americane. In fiecare an, in Statele Unite, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

CMR ofera consiliere celor care beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 56/2020

Webinar: Managementul deficitului de fier in insuficienta cardiaca – de la ghiduri clinice la practica de fiecare zi

Ministerul Sanatatii: Alte 930 000 de doze de vaccin gripal vor ajunge in cabinetele medicilor de familie

Studiu: Reinfectarea cu Covid-19 este putin probabila timp de circa 6 luni