Acord european pentru o negociere ferma privind acces la medicamente

11/07/2016

Acord european pentru o negociere ferma privind acces la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acord-european-pentru-o-negociere-ferma-privind-acces-la-medicamente/

MEDICAMENTE-201612 tari din Europa Centrala si de Est vor sa puna bazele unui acord prin care sa aiba o pozitie de negociere mai ferma cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente.Tarile care adera la aceasta initiativa sunt Bulgaria, Croatia, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova si Romania. De asemenea,  sunt discutii avansate cu Estonia si Ungaria, a precizat ministrul Sanatatii.

“As vrea sa va spun doua cifre — 100 de milioane si 10 miliarde. Este o populatie de 100 de milioane de persoane si vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, daca ne permitem anumite medicamente si, pe de alta parte, avem o problema cu medicamente care sunt retrase de pe pietele noastre. Daca o companie farmaceutica isi permite sa retraga un medicament de pe o piata de 2 milioane, de 20 de milioane poate, as vrea sa vad acea companie farmaceutica daca isi permite sa retraga un medicament de pe o piata de 100 de milioane de locuitori”, a declarat  ministrul Vlad Voiculescu, conform Agerpres.

El a mai precizat ca, in aceste tari, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezinta intre 16 si 24% si ca initiativa celor 12 tari este salutata de Comisia Europeana.

“Mesajul principal este ca incercam sa cautam solutii si o facem impreuna si aceasta este o chestiune de vointa, de responsabilitate. (…) “, a mai aratat Voiculescu, citat de Agerpres.

Omologul sau bulgar, Petar Moskov, a subliniat ca mesajul este simplu: “Impreuna suntem mai puternici”.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi