Acoperirea vaccinala in Romania, in scadere in ultimii zece ani

25/04/2023
Acoperirea vaccinala in Romania, in scadere in ultimii zece ani

Acoperirea vaccinala in Romania, in scadere in ultimii zece ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acoperirea-vaccinala-in-romania-in-scadere-in-ultimii-zece-ani/

In ultimii zece ani, in Romania, acoperirea vaccinala a scazut in mod constant, spune Dr. Adriana Pistol, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

“In Romania, in ultimii peste zece ani, in mod constant, acoperirea vaccinala scade. Singurul vaccin la care ramane intrucatva asemanatoare este vaccinul care se administreaza in maternitate, BCG-ul. Dupa care, daca ne uitam la hepatiticul B, are o tendinta vadit descrescatoare. La DiTePer – difterie, tetanos si tusa convulsiva -, de asemenea, descrescatoare. La Polio – descrescatoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescatoare”, a declarat Pistol.

Potrivit medicului, Ministerul Sanatatii face demersuri pentru compensarea unor produse vaccinale in cazul adultilor. Demersul se adreseaza in mod deosebit persoanelor cu boli cronice, persoanelor varstnice si celor care necesita anumite categorii de vaccinuri in mod special.

“Punctul de vedere al ECDC si al nostru, ca minister al Sanatatii, este ca vaccinarea trebuie sa se petreaca de-a lungul intregii vieti. Acest lucru este extrem de important si noi, adultii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot sa duca la forme severe si uneori chiar la decese. Este bine sa ne reluam anumite categorii de vaccinuri in viata noastra de adult. Suntem in plin proces de elaborare a listei de vaccinuri care se refera nu numai la cele ale copilariei, dar si pentru adulti, lista care urmeaza sa fie inclusa in produsele medicamentoase compensate, in diferite grade, la care lucreaza Comitetul National de Vaccinologie si care este aproape gata, astfel incat in cateva luni, pana in semestrul doi al anului acesta, vom avea pusa in practica aceasta compensare a unor produse vaccinale”, a mai precizat secretarul de stat intr-o conferinta de presa.

Ea a oferit asigurari ca vaccinurile nu lipsesc la nivel national si a afirmat ca DSP-urile au posibilitatea sa vada in ce zone acoperirea vaccinala este suboptimala si ca acestora le revine responsabilitatea organizarii de campanii suplimentare de vaccinare.

Etichete: acoperirea vaccinala, vaccinare, compensare vaccinuri, adriana pistol

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: