Stiri medicale

Acneea la adulti vs. rozacee

Data ultimei actualizari: 29/07/2013

acneea10Hormonii pot sa cauzeze acneea si la persoanele adulte, nu doar la adolescenti. Un istoric in familie a persoanelor cu acnee pot sa mareasca riscul aparitiei acneei la adulti. Care sunt diferentele intre acnee si rozacee?

La ce varsta poate debuta acneea la adulti

Acneea la adulti apare dupa varsta de 20-25 de ani. La femei ea este cauzata de obicei de un exces de hormoni androgeni. Ea nu este cauzata de o igiena precara si nici nu este contagioasa.

Pentru o diagnosticare corecta a acneei la adulti, medicul trebuie sa aiba in vedere simptomele care pot determina confundarea acneei la adulti cu rozaceea.

Ce trebuie sa stie medicii despre rozacee pentru a evita confundarea cu acneea la adulti

Rozaceea afecteaza vasele de sange si glandele sebacee ale fetei. Rozaceea cauzeaza roseata, umflaturi si pustule (leziuni inflamatorii) care apar pe nas si pe obraji. Episoadele de roseate se accentueaza in conditii de caldura, mancaruri condimentate sau consum de alcool.

Femeile risca intr-un grad mai mare decat barbatii aparitia rozaceei. In schimb, cazurile pot fi mai grave la barbati decat la femei.

Simptomele care diferentiaza rozaceea de acneea la adulti

  • Un simptom particular al rozaceei este tendinta de a rosi foarte repede.
  • Medicii trebuie sa stie ca in cazul rozaceei nu exista puncte negre (comedoanele deschise)
  • In acelasi timp, acneea nu produce episoade de “flushing”.

Pentru mai multe informatii despre simptomele acneei, dar si despre formele si tratamentul acneei puteti accesa cursul EMC online “Acneea – diagnostic si tratament” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 EMC.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.