Acneea are un puternic impact asupra calitatii vietii pacientilor

09/09/2011

Acneea are un puternic impact asupra calitatii vietii pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acneea-are-un-puternic-impact-asupra-calitatii-vietii-pacientilor/

Povara psihologica asociata cu acneea a fost descrisa cu multi ani in urma de Sulzberger si Zaidens. “Probabil ca nu exista o alta boala care sa provoace mai multe traume psihice, mai multe neintelegeri intre parinti si copii, sentimente mai puternice de nesiguranta si de inferioritate decat o face acneea vulgara”, spuneau ei. In ciuda acceptiunii generale potrivit careia acneea are un impact psiho-social, masurarea efectelor acestei maladii asupra calitatii vietii a inceput abia in ultimii ani.

In general, calitatea vietii este masurata folosind chestionare validate. De-a lungul timpului, au fost proiectate mai multe instrumente, unele generale, pentru utilizare in mai multe boli, altele mai specfice, folosite doar pentru o anumita arie terapeutica (ex. boli de piele) sau doar pentru o afectiune particulara (ex. acneea).

Masurarea impactului acneei asupra calitatii vietii permite intelegerea bolii din punctul de vedere al pacientului. In cadrul cercetarilor clinice, medicamente noi sunt din ce in ce mai mult evaluate in acord cu impactul lor asupra calitatii vietii, un factor in plus fata de abordarea traditionala in care era evaluata doar siguranta tratamentului si eficacitatea sa. In practica clinica, intelegerea modului in care viata pacientului este afectata de acnee poate ajuta la selectarea celui mai adecvat tratament.

Desi uneori acneea este considerata a fi lipsita de importanta in comparatie cu alte afectiuni medicale, morbiditatea asociata cu aceasta boala este semnificativa. Potrivit unui studiu, pacientii cu acnee au descris niveluri de probleme sociale, psihologice si emotionale la fel de mari precum cele ale pacientilor cu astm, epilepsie, diabet sau artrita. O alta cercetare a dezvaluit faptul ca adultii cu acnee au prezentat reactii emotionale si functionale comparabile cu cele ale pacientilor cu psoriazis.

Deoarece studiile realizate pana acum nu au reusit sa demonstreze o asociere puternica intre severitatea acneei si calitatea vietii, este dificil de stabilit gradul de invaliditate cauzat de severitatea acestei afectiuni. Unele cercetari au raportat efecte de ansamblu mai mari ale acneei asupra calitatii vietii pacientilor mai in varsta, indiferent de severitatea bolii, ambele sexe fiind afectate in mod egal. Conform rezultatelor altor studii, femeile au experimentat o depreciere mai mare a calitatii vietii, desi la barbati acneea era mult mai severa. Mai multe analize au aratat o imbunatatire a calitatii vietii ca urmare a aplicarii unui tratament adecvat pentru acnee.

In concluzie, se poate spune ca acneea are un impact profund asupra calitatii vietii pacientilor. Deoarece aceste afecte nu se coreleaza intotdeauna cu severitatea bolii, invaliditatea cauzata de acnee trebuie sa fie luata in considerare atunci cand se individualizeaza tratamentul. O terapie eficienta pentru acnee este asociata cu o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii pacientilor cu aceasta afectiune.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: