Accesul pacientilor la sistemul sanatate, dificil din cauza subfinantarii bugetului pentru medicamente

15/10/2015

Accesul pacientilor la sistemul sanatate, dificil din cauza subfinantarii bugetului pentru medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/accesul-pacientilor-la-sistemul-sanatate-dificil-din-cauza-subfinantarii-bugetului-pentru-medicamente/

pastile-ARPIM-COLORATEAccesul pacientilor din Romania la sistemul sanitar este extrem de dificil, spune conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Principal cauza o constituie lipsei unei finantarii corecte a bugetului pentru medicamente.

“Sistemul sanitar si mai ales accesul pacientilor este extrem de dificil in acest moment mai ales din cauza lipsei unei finantarii corecte a bugetului pentru medicamente. Aceasta lipsa de bani este cronica pentru sistem, in ultimii 15 ani cel putin, procentul din PIB care a fost alocat sanatatii a fost undeva de 4%, cu mici variatii. O asemenea alocare este o expresie a vointei politice pe care oamenii politici o exprima vizavi fata de interesul pe care il au fata de sistemul sanitar si, pe de alta parte, ne mentine mult in urma tarilor din Uniunea Europeana. Daca este sa privim datele statistice si nivelul de satisfactie a pacientilor fata de sistemul de sanatate de care beneficiaza, suntem pe locul 34 din 35 de tari din Europa, mult in urma tarilor europene, in ceea ce priveste indexul de satisfactie al pacientilor. 4,2% din PIB cat este alocat anul acesta pentru sanatate reprezinta cu mult sub media tarilor africane care au undeva la 5,9%”, a spus Dan Zaharescu Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), citat de Agerpres.

El a mai adaugat ca din cauza subfinantarii, decalajul in acest domeniu dintre tara noastra si celelalte state ale Uniunii Europene va creste progresiv.

“Perspectivele, din pacate, sunt la fel de sumbre. Atata vreme cat tarile europene aloca in medie 8% din PIB pentru sanatate, atata vreme cat tarile din fostul bloc socialist aloca in jurul a 5-6% minim din PIB, singurul lucru care poate sa se intample este ca decalajul dintre Romania si celelalte tari din UE sa creasca de la un an la altul, in nici un caz sa se reduca. Or intr-o asemenea perspectiva, trebuie sa ne gandim ce este de facut”, a mai sustinut directorul executiv al ARPIM.

Aceste declaratii s-au facut in cadrul Conferintei Nationalaede Farmacoeconomie si Management Sanitar ce se desfasoara in aceste zile la Targu Mures.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: