Accesul la radioterapie pentru bolnavii de cancer este cel mai scazut din Europa

23/06/2014

Accesul la radioterapie pentru bolnavii de cancer este cel mai scazut din Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/accesul-la-radioterapie-pentru-bolnavii-de-cancer-este-cel-mai-scazut-din-europa/

cancer cerebralDin cei 100.000 de bolnavi de cancer in Romania, foarte multi nu au acces la tratamentul de care au nevoie. Cristian Busoi, fostul presedinte CNAS, a precizat ca una din problemele cele mai mari pentru pacientii cu cancer este ca 60% dintre bolnavi nu beneficiaza de radioterapie.

Peste 100.000 de pacienti diagnosticati cu cancer in Romania

Numarul bolnavilor de cancer care beneficiaza de tratament a crescut de la 5700 la 7500. Conform precizarilor lui Cristian Busoi, costurile tratamentului necesar pentru 1500 de bolnavi atinge cifra de 45 milioane de lei.

“Dupa calculele celor de la nivel european, in jur de 60% dintre pacienti au in acest moment o problema de acces. Fie trebuie sa se duca in centre private si cei mai multi evident nu-si pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg in strainatate, oricum, e clar ca sunt centre insuficiente. Eu stiu ca exista pe lista de asteptare”, a precizat fostul presedinte CNAS.

7500 de pacienti cu cancer se afla sub tratament

Cristian Busoi a atras atentia ca accesul la radioterapie pentru bolnavii de cancer este cel mai scazut din Europa.

“Medicamentele foarte scumpe, novative pentru cazurile grele de cancer prelungesc supravietuirea, imbunatatesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindeca, dar pacientii care au nevoie de radioterapie de cele mai multe ori au o sansa de vindecare si neavand acces la radioterapie e chiar o crima sa nu gasesti solutii”, a precizat Cristian Busoi.

Presedintele Coalitiei Europene a Pacientilor Bolnavi de Cancer, Francesco de Lorenzo, a precizat ca a trimis o scrisoare comuna premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in care se semnaleaza problemele bolnavilor de cancer din Romania.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Utilizarea unor doze mari de antibiotice poate sa faca unele bacterii mai rezistente

Coriu: Asistentii medicali, alaturi de medici, lucreaza in conditii dificile si chiar ajung la burnout

Studiu: Circa 60% dintre pacientii spitalizati cu Covid-19 au simptome persistente si dupa sase luni

BioNTech mizeaza pe eficacitatea vaccinului produs impreuna cu Pfizer si impotriva noilor variante ale SARS-CoV-2

OMS: Varianta de Covid -19 din India a fost clasata drept ingrijoratoare | Tulpina detectata in 44 de tari