Acces mai facil la tratamente in strainatate decontate de Ministerul Sanatatii

28/06/2018

Acces mai facil la tratamente in strainatate decontate de Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acces-mai-facil-la-tratamente-in-strainatate-decontate-de-ministerul-sanatatii/


Noile reglementari privind accesul pacientilor la tratamente in strainatate, decontate de Ministerul Sanatatii au intrat in vigoare.

Prin publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului nr. 81/2018 care  modifica Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, au fost simplificate procedurile de acces si decontare a tratamentelor in strainatate, transmite Miniterul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Una dinte prevederile Ordinului nr. 81/2018 se refera la  accesul la tratament in strainatate pentru bolnavii care necesita efectuarea de transplant de organe, tesuturi sau celule de origine umana si care prezinta si patologii asociate ce nu permit efectuarea interventiei in centrele acreditate din Romania.

Noile reglementari prevad si modalitatile de decontare a tratamentelor  in strainatate, precum si asigurarea medicatiei posttransplant pentru pacientii care au suportat o interventie intr-o clinica din strainatate.

“Pentru ca tratamentele in strainatate presupun situatii de urgenta medicala, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea, pentru copiii cu varste 0 -1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament in strainatate se poate intocmi  imediat dupa diagnosticarea afectiunii intr-o unitate sanitara din cadrul unui centru universitar, fara a mai fi necesara parcurgerea tuturor etapelor prevazute  pentru pacientii din alte categorii de varsta.

De asemenea, Comisia Ministerului Sanatatii poate aproba efectuarea tratamentului in strainatate in baza unei singure oferte  de tratament a unei clinici  din strainatate, aleasa de comisia teritoriala. Astfel, timpul de intocmire si aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament in strainatate va fi mai scurt, scrie in comunicatul mentionat.

In cazuri exceptionale, impuse de natura si gravitatea bolii, precum si pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca  pacientii cu varsta cuprinsp intre 0 si 18 ani sa se deplaseze in strainatate cu insotitor, iar costurile de deplasare si cazare  vor fi decontate de catre directia de sanatate publica.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Spondilita anchilozanta

“A fost necesara simplificarea procedurilor de acces la tratamente in strainatate si adaptarea lor la cerintele de azi. Sunt adepta regulilor clare in sistem, dar formalitatile erau extrem de greoaie si intarziau mult obtinerea aprobarii pentru pacientii care au nevoie urgenta de  servicii medicale si pentru care afectiunile nu stau pe loc in asteptarea unor aprobari”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, conform sursei mentionate.
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Pfizer/BioNTech: Studii clinice pentru un vaccin impotriva Omicron

Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Ministerul Sanatatii: 31,71% grad de pozitivare a testelor Covid

DSP Prahova face apel pentru detasarea de cadre

Testarea RT-PCR la domiciliu sau in centrele de recoltare