Acces gratuit la servicii medicale pentru copiii fara CNP

19/09/2019
Acces gratuit la servicii medicale pentru copiii fara CNP

Acces gratuit la servicii medicale pentru copiii fara CNP

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acces-gratuit-la-servicii-medicale-pentru-copiii-fara-cnp/

Propunerea legislativa prin care se asigura gratuit accesul la servicii de sanatate pentru copiii fara CNP, initiata de deputatul independenta Oana Bizgan, a fost supusa la vot miercuri, 18 septembrie, in Camera Deputatilor si a obtinut 281 de voturi pentru, adica unanimitate.

Propunerea legislativa va trimisa Presedintelui pentru a fi promulgata si pentru a deveni lege.

Conform acestei initiative, toti copiii din Romania vor avea acces gratuit si nediscriminatoriu la servicii de sanatate, indiferent daca au CNP sau nu.

Acest drept este prevazut deja atat de Constitutia Romaniei, cat si de legislatia privind sanatatea si drepturile pacientului, insa nu poate fi exercitat in lipsa unor acte de identitate.

De asemenea, prin aplicarea masurilor prevazute in textul legislativ propus, reprezentantii unitatilor medicale vor anunta in cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de inregistrare si eliberare a unui certificat de nastere si a unui cod numeric personal.

“Intentia noastra este aceea de a reduce cat mai mult posibil numarul copiilor care nu detin un certificat de nastere si, prin urmare, un cod numeric personal. Acesti copii nu sunt vinovati cu absolut nimic pentru situatia in care se afla, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. Dupa obtinerea acestor documente, copiii vor intra in legalitate si vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constitutie, ca orice alt cetatean cu acte”, sustine deputata Oana Bizgan, initiatoarea acestei propuneri, potrivit unui comunicat de presa.

Dintre efectele pe care le-au avut in vedere parlamentarii care au initiat aceasta lege, merita amintite atat cele imediate, respectiv identificarea copiilor care nu au cod numeric personal si care nu exista din punct de vedere legal, cat si efectele pe termen lung – lipsa documentelor de identitate afecteaza atat acesti copii, cat si intreaga comunitate, printr-un risc crescut de saracie si excluziune sociala, analfabetism, expunerea la abuz si violenta sau trafic de persoane.

“Legislatia in vigoare confera tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sanatate pana la implinirea varstei de 18 ani, dar acest drept nu poate fi exercitat, de fapt, in absenta documentelor de identitate si a CNP-ului”, a explicat Roxana Minzatu, actual ministru al Fondurilor Europene si coinitiatoare a acestei propuneri, conform comunicatului citat.

Concret, propunerea garanteaza accesul la servicii de sanatate gratuite pentru copiii si persoanele aflate in conditii de vulnerabilitate, chiar daca nu au CNP.

Astfel, sunt clarificate o serie de situatii des intalnite, in care persoanele din categoriile mentionate primeau ingrijirile medicale, dar acestea nu puteau fi decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, provocand pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistenta.

Dintre persoanele care ar urma sa beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe langa copiii cu varsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, femeile insarcinate, lauzele si persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

Aceste persoane vor incepe imediat procesul de inregistrare si eliberare a documentelor de identitate, urmand ca apoi sa beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetatean cu acte, in conditiile stipulate de lege.

Continut educational:

Numarul persoanelor fara acte de identitate este in continuare necunoscut, deoarece aceste persoane nu sunt luate in evidenta.

In 2016, Ministerul Afacerilor Externe a aproximat ca in Romania exista peste 160.000 de persoane fara acte de identitate, dintre care aproximativ 10.000 nu au avut niciodata certificat de nastere.

Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai caror parinti nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonati, fie parintii au acte de identitate, insa nu fac demersurile necesare.

Aceasta initiativa a fost semnata de peste 160 de parlamentari din toate formatiunile politice. Oana Bizgan este deputata independenta si Young Global Leader, membra in Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

Etichete: copiii fara CNP, consultatii persoane fara buletin, servicii medicale pentru copii

 

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. ILLE VIOLETA says:

    In sfarsit, slava Domnului, se gandeste cineva si la aceasta rezolvare pe care o astept pe vreo 20 de ani…

  2. Muresan says:

    Probleme avem si cu pacientii in varsta de 18 care au CNP ,pt ca in luna respectiva,afica cand implinesc exact 18 ani,se face trecerea in SIUI de la categoria de copil in cadrul familiei la cea de tanar 18-26 ani.
    30 de zile este neasigurat

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: