Acces deficitar al pacientilor la medicamentele de productie interna

07/08/2019

Acces deficitar al pacientilor la medicamentele de productie interna

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acces-deficitar-al-pacientilor-la-medicamentele-de-productie-interna/

PRIMER – Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania trage un semnal de alarma “cu privire la conditiile economice ostile in care isi desfasoara activitatea fabricile de medicamente din tara.”

“Costurile de fabricatie au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxa aplicata disproportional producatorilor de medicamente ieftine) se asteapta sa atinga un record de peste 30% si in plus, deficitul de personal calificat este fara precedent. Nu este de mirare ca indicatorii economici dati de institutii publice si private arata o prabusire a cotei de piata a productiei de medicamente din tara, de la 40% in 2006 la 20% in 2016, un deficit de balanta comerciala in industrie de aproape 3 miliarde euro, adica aproape 20% din deficitul total al Romaniei si exporturi de mai putin de 300 milioane euro, in conditiile in care tari ca Polonia, Cehia, Ungaria si Slovenia exporta fiecare medicamente de peste 2 miliarde euro anual” a explicat Dragos Damian, director executiv PRIMER, potrivit unui comunicat d epresa.
Conform sursei citate, reprezentantii PRIMER sustin ca au prezentat in numeroase randuri problemele economice cu care se confrunta, probleme care se reflecta in cele din urma in accesul deficitar al pacientilor la medicamentele de productie interna.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Piciorul diabetic

“Este inca o dovada a situatiei pe care PRIMER o semnaleaza de ani buni, si anume o lipsa de interes a autoritatilor de a fructifica un domeniu economic strategic prin reglementari de bun simt. Solicitam de mai bine de 3 ani scutirea de plata taxei clawback a medicamentelor care costa mai putin de 25 lei, ca mijloc pentru a frana disparitia din farmacii a medicamentelor ieftine si a sprijini relansarea domeniului industriei farmaceutice”, a mai precizat directorul PRIMER.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) reuneste 18 fabrici de medicamente din toata tara.

Etichete: PRIMER, medicamente, medicamente productie interna, fabrici de medicamente, clawback

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi