A fost lansat primul Cod Etic al Organizatiilor de Pacienti

14/03/2013

A fost lansat primul Cod Etic al Organizatiilor de Pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-lansat-primul-cod-etic-al-organizatiilor-de-pacienti/

poza decizie medicalaForumul National al Asociatiilor de Pacienti desfasurat la Bucuresti, in cadrul campaniei nationale de informare “Saptamana Pacientilor” a reunit reprezentantii asociatiilor de pacienti din Romania, pentru a discuta si analiza problemele si dificultatile pe care le intampina pacientii in sistemele sanitar si de protectie sociala.

In cadrul acestui eveniment a fost lansat primul Cod Etic al Organizatiilor de Pacienti din Romania: “Codul etic reprezinta un set de reguli care reflecta principiile generale de conduita profesionala aplicabile in relatia cu beneficiarii si partenerii asociatiei. Codul etic se bazeaza pe un set de valori si norme etice fundamentale si se refera la relatiile intre: personalul angajat, personal si beneficiari, precum si personal si reprezentantii altor institutii si ai societatii civile. Noi am adoptat acest Cod etic pentru organizatiile membre COPAC, dar el este deschis pentru orice asociatie de pacienti care doreste sa respecte acest set de reguli”, a declarat Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationale pentru Boli Rare din Romania si membru al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Alaturi de lansarea Codului Etic au fost dezbatute si analizate pe intelesul pacientilor teme precum:

  • Procesul de reforma a sistemului sanitar
  • Mecanismele de consultare ale asociatiilor de pacienti
  • Sistemul informatics al CNAS in relatia cu pacientul
  • Prespective asupra accesului pacientilor la tratamente si servicii medicale
  • Directica Cardul de Sanatate
  • Problema protectiei sociale a pacientilor din Romania
  • Aspecte de planificare strategica si dezvoltare institutionala in randul asociatiilor de pacienti.

Cu acesta ocazie, presedintele COPAC, Gheorghe Tache, a atras atentia asupra faptului ca este esential ca pacientii romani sa inteleaga schimbarile care au loc in sistemul de sanatate si ca acestea trebuie adaptate nevoilor lor. De asemenea, “Comunicarea si consultarea intre autoritati si asociatiile de pacienti trebuie sa fie mai prezente ca oricand in definirea politicilor care privesc pacientul. Asociatiile de pacienti pot si trebuie sa informeze pacientii, dar si sa se lupte pentru ca acestia sa beneficieze de un sistem performant de sanatate care sa le asigure accesul la tratament”.

Lansarea primului Cod de Etica al Organizatiilor de Pacienti din Romania a fost organizat prin proiectul “Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: