A fost lansat Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale

14/05/2019

A fost lansat Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-lansat-planul-cadru-national-pentru-controlul-hepatitelor-virale/

Ministerul Sanatatii, a lansat, in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatati, Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale in Romania, pentru perioada 2019-2030.

Potrivit unui comunicat remis marti, Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale urmareste crearea unui cadru de interventie bazat pe dovezi pentru un raspuns cuprinzator si sistematic al sectorului de sanatate la hepatitele virale, luand in considerare contextul, nevoile si prioritatile nationale.

Scopul Planului-cadru national este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problema de sanatate publica, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbiditatii si mortalitatii prin hepatite virale si complicatii ale acestora si prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzatoare de prevenire, testare, ingrijire si tratament.

Au fost stabilite patru directii strategice pentru planificarea si implementarea interventiilor de sanatate publica impotriva hepatitelor virale:

1. Informare si comunicare: dezvoltarea unui sistem strategic si solid de informare pentru a cunoaste si intelege situatia epidemiologica hepatitica virala si a formula interventii tintite. Elaborarea si implementarea unei strategii de comunicare si constientizare, ca element de preventie primara

2. Interventii cu impact:

• Asigurarea accesului universal si gratuit la servicii de calitate pentru prevenirea transmiterii hepatitelor virale
• Asigurarea accesului universal sistematic la depistarea infectiei cu virusuri hepatitice prin implementarea unor masuri si campanii sistematice la nivel national de depistare
• Asigurarea accesului universal si gratuit la tratamentul hepatitelor virale B si C
• Dezvoltarea serviciilor complementare tratamentului antiviral pentru pacientii cu complicatii si comorbiditati

Furnizarea echitabila a serviciilor: cele mai eficace metode pentru furnizarea serviciilor catre populatii vulnerabile din zone geografice diverse cu accent pe echitate, pentru maximizarea impactului si a calitatii

3. Cadrul de furnizare si bugetare a serviciilor:

• Programe de screening pentru grupurile populationale expuse la risc
• Instruirea furnizorilor de servicii
• Realizarea de retele integrate de furnizori de servicii
• Dezvoltarea si utilizarea de instrumente de contractare a serviciilor si produselor medicale

“Romania a facut pasi importanti in lupta cu hepatita C, asigurand acces la terapii inovatoare cu o rata foarte mare de vindecare. Insa, lupta continua. De aceea, am considerat extrem de importanta realizarea unei strategii nationale care sa cuprinda totalitatea masurilor pe care trebuie sa le avem in vedere, astfel incat sa castigam aceasta batalie”, a dcelarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului MS.

Continut educational:

Implementarea Planului-cadru national va fi realizata in parteneriat cu principalii actori implicati in prevenirea, supravegherea, controlul si managementul hepatitelor virale (parteneri guvernamentali, societati medicale profesionale, parteneri din societatea civila) iar pentru indeplinirea obiectivelor Planului-cadru national se vor elabora periodic planuri de actiune si se va dezvolta un mecanism de monitorizare si evaluare.

Planul-cadru national va dispune de un mecanism de monitorizare si evaluare, in baza caruia Comitetul de coordonare va aprecia stadiul implementarii si va putea recomanda Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate masuri de imbunatatire a controlului acestei boli la nivel populational.

Planul a fost elaborat in concordanta cu „Strategia globala a sistemului de sanatate privind hepatitele virale”, adoptat de Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 2016.

Etichete: hepatite virale, plan control hepatite virale

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati