A fost finalizata legea transplantului

20/11/2018

A fost finalizata legea transplantului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-finalizata-legea-transplantului/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, anunta ca a fost finalizata legea transplantului, iar ‘cat de curand’ aceasta va fi supusa dezbaterii publice.
“Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnica legislativa si toate celelalte. Eu spun ca va fi ceva care nu ca va revolutiona transplantul, ci il va pune exact acolo unde ii este locul. Ministerul Sanatatii s-a angajat, inclusiv la Guvern, ca in luna decembrie va scoate aceasta lege, cat de curand o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-as ruga sa ne sustinem impreuna, cred ca nu mai este cazul sa va spun ca voi fi in prima linie a donarii de organe”, a declarat ministrul Sanatatii potrivit Agerpres.

Demnitarul a spus ca exista mai multe centre, spitale judetene unde au fost declarati pacienti in moarte cerebrala si nu s-a facut nicio prelevare de organe.

“Asta inseamna ca nu exista interes. (…) Ce motiveaza este foarte greu de explicat. In primul rand, ei sunt cointeresati financiar prin Programul National de Transplant. Probabil ca le este dificil sa abordeze apartinatorii, dar din informatiile pe care le am (…) nici macar nu ii abordeaza. Este foarte usor, ca spital, sa primesti bani pentru declararea mortii cerebrale, sa primesti bani ca si coordonator judetean, e adevarat ca nu foarte multi, si totusi sa nu se intample nimic”, a punctat Pintea.

De asemenea, ea a precizat ca va fi reorganizat Programul National de Transplant, care este utilizat ineficient.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Boala Renala Diabetica

“Vom reorganiza putin Programul National de Transplant, astfel incat sa ii rasplatim cu adevarat pe cei care fac sau sa ii pedepsim pe cei care nu fac, pentru ca, pana la urma, este o activitate finantata pe care trebuie sa o faca. (…) Inca nu ne-am gandit cum (sa fie sanctionati – n.r.). In primul rand ne gandim sa ii convingem. (…) Ar putea (aceste centre – n.r.) sa ramana fara bani. Nu putem avea transplant fara organe. In momentul cand doresti sa accezi la o organizatie internationala, asta e primul lucru. Exista in Romania Programul National de Transplant. Din pacate, utilizat ineficient pe alocuri”, a mai afirmat Pintea conform sursei citate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animlelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza

Comisia Europeana: Pacientii spitalizati ar trebui testati atat pentru Covid-19, cat si pentru gripa in sezonul gripal