Vasile Astarastoae, despre praxis si malpraxis medical

05/05/2013

Vasile Astarastoae, despre praxis si malpraxis medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-astarastoae-despre-praxis-si-malpraxis-medical/

poza Vasile AstarastoaeProf. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a acordat platformei FormareMedicala un interviu complex despre reglementarile legale in ceea ce priveste vanzarea listelor de pacienti de catre medicii de familie aflati la momentul pensionarii, precum si care sunt schimbarile din proiectul de lege privind malpraxisul medical.

Vanzarea praxisului medical – reglementari legale

FormareMedicala: Care este procedura legala prin care un medic de familie poate prelua listele cu pacienti de la un medic care urmeaza sa iasa la pensie?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Este foarte simplu. Medicul care iese la pensie anunta ca isi cedeaza praxisul, daca imparte cabinetul cu un alt medic de familie, atunci acesta are dreptul la preemptiune, anunta Colegiul Medicilor, acesta da un aviz, dupa care medicul merge la Casa de Asigurari si preia intreaga lista.

FormareMedicala: Care sunt taxele pentru vanzarea praxisului?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Vanzarea praxisului este o formalitate legala, iar taxe de platit la Colegiul Medicilor nu exista. Fiecare medic are oferta financiara proprie.

Proiectul de lege privind malpraxisul medical – o noua abordare

FormareMedicala: Ce stiti despre proiectul de lege privind malpraxisul medical, care se afla in discutie la Ministerul Sanatatii?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Se lucreaza inca, exista o comisie mixta formata din membri ai Ministerului Sanatatii si membri ai Colegiului Medicilor. Speram ca cel tarziu pana pe 15 mai sa fie gata acest proiect, astfel incat sa fie supus dezbaterii publice.

FormareMedicala: Ce propuneri ati facut dvs. pentru acest proiect de lege privind malpraxisul?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: In primul rand, am propus introducerea procedurii de intelegere prealabila, deci posibilitatea medierii conflictului dintre medic si pacient. Daca se reuseste stabilirea unei intelegeri, nu se mai ajunge in instanta. In al doilea rand, am propus ca discutiile sa se poarte intre societatea de asigurari si pacient, si nu intre medic si pacient. Nu in ultimul rand, am propus niste termene in asa fel incat in cazul existentei unui prejudiciu, pacientul sa fie despagubit cat mai repede. Dar poate cel mai important lucru pe care l-am propus este sa nu mai existe raspunderea dupa greseala, ci raspunderea dupa prejudiciu: daca pacientul a avut de suferit in urma unei interventii medicale, atunci se acopera acel prejudiciu si nu se urmareste blamarea medicului.

FormareMedicala: Ce sume trebuie sa plateasca medicii in aceste situatii?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: In acest proiect noi am propus ca angajatorul sa fie cel care plateste polita de asigurare si s-a hotarat ca angajatorul sa plateasca 90% din valoarea politei, iar medicul sa plateasca 10%, astfel incat sa fie si el responsabilizat. Cu alte cuvinte, incercam sa transferam raspunderea civila de la medic catre societatile de asigurari si catre angajator.

FormareMedicala: Si in cazul medicilor de familie care au C.M.I., nu tot medicul este cel care plateste?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Nu plateste medicul, ci cabinetul. Iar aceste cheltuieli sunt deductibile din impozitul pe care trebuie sa il plateasca. Asadar, medicul de familie nu plateste din venitul propriu, ca pana acum, ci din venitul cabinetului.

FormareMedicala: Cine acopera daunele morale in cazul malpraxisului medical?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Acestea vor fi acoperite obligatoriu din polita de asigurare – este un aspect cu care toti am fost de acord, pentru ca societatile de asigurari se acopereau reciproc. Asadar, daunele morale vor fi incluse obligatoriu in polita de asigurare, nu ca pana acum, pentru ca in prezent, politele de asigurare nu include acest aspect.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: