Soarele si acneea

04/03/2013

Soarele si acneea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/soarele-si-acneea/

poza consultatie acneeCauzele aparitiei acneei sunt multiple. In piele exista numeroase glande sebacee care secreta sebumul, acesta fiind exteriorizat la suprafata pielii prin intermediul unor pori. Unii pori se pot obstrua, din cauza unor proliferari epidermice crescute, ceea ce poate determina acumularea de keratinocite descuamate  in foliculii sebacei si formarea de puncte albe si puncte  negre.

In discutiile cu pacientii observam ca foarte multi considera ca acneea se amelioreaza dupa expunerea la soare. Din pacate, aceasta conceptie este falsa. In prezent, nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina aceasta teorie.

Ce se intampla de fapt atunci cand un pacient cu acnee se expune la soare? Soarele doar realizeaza un camuflaj al leziunilor, datorita bronzarii. In schimb, atunci cand ne expunem prea mult la soare riscam atat aparitia cancerelor de piele, cat si aparitia fotosensibilitatii in cazul pacientilor aflati sub tratament cu tetracicline sau retinoizi.

Despre factorii care pot declansa acneea puteti afla mai multe accesand cursul EMC online Acneea- diagnostic si tratament postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: