CNAS schimba organizarea medicinei de familie | Plata orientata spre servicii

Autor: FormareMedicala.ro, 22/07/2025
CNAS schimba organizarea medicinei de familie | Plata orientata spre servicii

CNAS schimba organizarea medicinei de familie | Plata orientata spre servicii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-schimba-organizarea-medicinei-de-familie-plata-orientata-spre-servicii/

Presedintele CNAS, Horatiu Moldovan, anunta o schimbare majora in modul de plata al medicilor de familie: se va pune accent pe plata per serviciu, in detrimentul celei per capita – adica nu doar pentru cati pacienti ai in lista, ci pentru cati tratezi, consulti si ingrijesti efectiv.

“In ceea ce priveste asistenta medicala primara, in momentul de fata exista o combinatie, un mix de plata, plata per capita si plata per serviciu in ceea ce priveste decontul medicilor de familie, pe care Casa de Asigurari de Sanatate il realizeaza. In prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt in plata per capita si 65% sunt in plata per serviciu. Dorim practic sa crestem nivelul de decontare a serviciilor medicale pentru ca dorim sa stimulam realizarea serviciilor medicale. Vreau sa mentionez, sa fie foarte clar acest lucru, il vom face in cadrul bugetului acordat; practic nu se vor duce bani din segmentul medicinei de familie in alt segment. In acelasi buget vom inversa aceasta balanta sau vom creste ponderea platii per serviciu in detrimentul platii per capita la 20 – 80%”, a explicat Horatiu Moldovan, potrivit Agerpres.

Cine castiga, cine pierde?

Presedintele CNAS a subliniat ca aceasta schimbare nu afecteaza bugetul total alocat medicinei de familie, ci doar distributia interna a fondurilor, in favoarea medicilor activi.

“Cei care vor avea peste 4.500 de pacienti vor avea o scadere globala de 11%. Cei care vor avea sub 4.500 de pacienti vor avea o crestere globala a veniturilor de pana la 11%, pentru ca noi practic dorim prin aceasta masura o crestere a calitatii serviciilor medicale”, a mai spus el.

Fara redistribuirea fondurilor necheltuite

O alta modificare vizeaza eliminarea definitiva a regulii prin care, la final de an, fondurile necheltuite din medicina de familie erau redistribuite.

“Exista mai demult o prevedere conform careia exista o regularizare la 11 luni. Cu alte cuvinte, ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se impartea in luna a 12-a. Lucrul acesta nu se mai intampla de cativa ani si, practic, vom renunta definitiv la acest mecanism, fara ca banii sa dispara din sanatate, ci ei vor ramane in bugetul FNUASS si vor fi redirectionati catre serviciile medicale oferite medicilor de familie”, a precizat Moldovan.

Mai simplu cu concediile doctorilor

Seful CNAS a mai anuntat si simplificarea procedurii privind posibilitatea ca medicii de familie sa fie inlocuiti pe perioadele in care absenteaza de la cabinet, din diverse motive, cel mai frecvent – concediu medical sau concediu de odihna.

“In momentul de fata exista o procedura foarte complicata si dorim sa simplificam la maximum posibil aceasta procedura, in sensul in care vom oferi posibilitatea ca, in situatia in care medicul de familie este in concediu, pacientii acestuia sa poata sa fie investigati, consultati de oricare medic de familie la care acesta se adreseaza si, bineinteles, acel medic de familie sa fie si platit pentru serviciile pe care le presteaza”, a mai explicat Horatiu Moldovan.

Etichete: medicina de familie, plata per serviciu medicina de familie, plata per capita, cnas, horatiu moldovan

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile