1.267 de zile de speranta: A inceput construtia centrului oncologic de la Bagdasar-Arseni

1.267 de zile de speranta: A inceput construtia centrului oncologic de la Bagdasar-Arseni
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/1-267-de-zile-de-speranta-a-inceput-construtia-centrului-oncologic-de-la-bagdasar-arseni/
Cand viata atarna de un diagnostic, cat de departe esti dispus sa mergi pentru o sansa? Pentru unii, raspunsul vine sub forma de lupta. Pentru altii, sub forma unei cladiri ridicate cu speranta, tehnologie si timp.
Dupa mai bine de 1.260 de zile de asteptare si eforturi, in curtea Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni din Bucuresti a inceput constructia unui centru de oncologie si radioneurochirurgie stereotactica – o investitie de aproximativ 100 de milioane de euro, care ar putea schimba soarta a mii de pacienti.
“Cunosc proiectul demult, el a inceput in anul 2022. Intr-un final, avem toate autorizatiile si iata ca astazi incepe demolarea cladirii din spatele meu si apoi constructia unui centru, poate cel mai performant centru de oncologie si de radioterapie din Romania (…) Proiectul este finantat din bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii, si are o valoare de aproximativ de 100 de milioane de euro”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, joi, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.
Termenul de executie estimat este de trei ani
Dr. Fery Stoica, medic coordonator al laboratorului Gamma Knife, a explicat ca prin instalarea echipamentului CyberKnife, complet robotizat si supravegheat de un sistem CT, vor putea fi tratate nu doar tumori cerebrale, ci si afectiuni ale maduvei spinarii sau ale organelor mobile, cum ar fi plamanul sau prostata.
“Acum 20 de ani eram in acest spital si se deschidea centrul de excelenta in neurochirurgie cu o instalatie Gamma Knife, singura din sud-estul Europei. In momentul de fata facem un nou pas inainte, fiind din nou singurii din sud-estul Europei care vor avea aceasta instalatie de radioterapie (…) Este o investitie foarte mare, este o cladire care va avea undeva la 2.000 de metri patrati amprenta la sol si 10.000 de metri patrati construiti (…), care va ridica foarte mult standardul spitalului”, a afirmat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arseni’, Florin Bica.
Sectia de recuperare din spital se va transfera in aceasta cladire, asigurand o ingrijire mult mai buna a pacientilor cu sechele neuromotorii.
“Sunt 1.267 de zile astazi de cand acest proiect, care sta sa inceapa la modul fizic, a cunoscut forma hartiei. Atat ne-a trebuit pentru tot ce a insemnat manifestarea intentiei, derularea procedurilor si ulterior obtinerea finantarii si autorizatiilor necesare. Vreau sa multumesc tuturor celor care au sustinut acest proiect. Pare un termen lung, este cu siguranta un termen lung, depinde cu ce comparam, cu alte tari poate, dar iata ca in sfarsit suntem in ziua in care vom incepe lucrarile si depasim faza hartiilor, autorizatiilor, documentatiilor”, a declarat, la randul sau, managerul Spitalului Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arseni’, Andi Nodit.
Etichete: spitalul bagdasar, centru de oncologie, radioneurochirurgie stereotactica
Cele mai noi stiri medicale: