Medicamente nu vin pe promisiuni | Farmaciile, sufocate de restantele CNAS

Autor: FormareMedicala.ro, 02/07/2025
Medicamente nu vin pe promisiuni | Farmaciile, sufocate de restantele CNAS

Medicamente nu vin pe promisiuni | Farmaciile, sufocate de restantele CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicamente-nu-vin-pe-promisiuni-farmaciile-sufocate-de-restantele-cnas/

Poti trata o boala cu promisiuni? Ce faci cand lipsesc medicamentele? Farmaciile din Romania trag un semnal de alarma: intarzierile constante ale CNAS in decontarea medicamentelor risca sa transforme o problema financiara intr-o criza de sanatate publica. Cu facturi neplatite de luni intregi si cu stocuri tot mai greu de completat, multe farmacii ajung in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea. Iar consecintele le simt, in primul rand, pacientii.

“Asociatia Farmaciilor si Farmacistilor din Romania (AFFR), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Asociatia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociatia Farmaciilor Traditionale si a Practicienilor (AFTaP) si Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) trag un semnal de alarma fata de situatia financiara critica in care se afla farmaciile din cauza intarzierilor de pana la 90 de zile la platile Caselor de Asigurari de Sanatate pentru medicamentele eliberate in regim compensat si gratuit. Distribuitorii de medicamente se confrunta si ei cu intarzieri similare la platile din partea spitalelor”, se arata intr-un comunicat.

Cu alte cuvinte, neplata la timp a sumelor datorate de CNAS genereaza un efect de domino in intreg lantul farmaceutic – de la farmacii, la distribuitori, si pana la producatori. Tot mai multe unitati risca sa ajunga in imposibilitatea de a plati facturile si de a reface stocurile de medicamente.

Mai grav, in timp ce farmaciile se lupta sa ramana functionale, ele sunt obligate sa achite TVA-ul aferent medicamentelor compensate imediat ce acestea sunt eliberate catre pacient – fara sa stie cand si daca vor recupera banii de la stat.

“Toate aceste intarzieri de plata au un impact puternic negativ asupra stabilitatii financiare a farmaciilor si distribuitorilor de medicamente, cei mai afectati fiind, in primul rand, pacientii al caror acces la tratamentele salvatoare de vieti poate fi compromis. Situatia este cu atat mai critica pentru pacienti in cazul farmaciilor care deservesc comunitati din zone rurale sau izolate, unde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de aceste unitati farmaceutice”, se mai arata in comunicat.

Pe scurt, acolo unde farmaciile sunt singurul sprijin medical constant – in sate, in cartiere indepartate sau in comunitati vulnerabile – aceste intarzieri nu sunt doar o problema administrativa. Sunt un pericol direct si concret pentru vietile celor care au cea mai mare nevoie de tratament.

Etichete: platilor CNAS farmacii, decontare plati farmacii, plata furnizori medicamente, acces la medicamete

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile