SRGH: Recomandari pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor in practica clinica

Autor: Adriana Pavel, Redactor sef 29/05/2025
SRGH: Recomandari pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor in practica clinica

SRGH: Recomandari pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor in practica clinica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/srgh-recomandari-pentru-utilizarea-probioticelor-si-prebioticelor-in-practica-clinica/

Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) a publicat recent recomandarile pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor in practica clinica, un document de actualitate ce ofera un cadru stiintific clar privind patologia digestiva la adulti.

Romania se afla printre cele mai dezvoltate piete europene in ceea ce priveste consumul de probiotice, ocupand locul 12 la nivel global si locul 7 in Europa din totalul vanzarilor de probiotice in farmacii.

Piata locala a inregistrat o crestere accelerata in ultimii ani, cu peste 10 milioane de unitati vandute anual si cu prezenta a peste 80 de companii si aproximativ 300 de produse comercializate. Aceasta efervescenta comerciala reflecta interesul crescut pentru utilizarea probioticelor, dar, are si o serie de efecte adverse si provocari semnificative pentru practica medicala, care includ dificultatea diferentierii intre produsele caracterizate prin calitate si dovezi clinice si comunicarea adeseori neetica sau exagerata in spatiul online, care poate induce in eroare pacientii si chiar profesionistii din domeniul sanatatii.

In acest context, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) isi propune sa ofere un cadru stiintific clar si standardizat privind utilizarea probioticelor in practica medicala in diferite patologii digestive.

Demersul are la baza consensul exprimat de liderii de opinie, desfasurat sub egida SRGH, si utilizeaza ca fundament stiintific principal Ghidul Global WGO 20243 privind probioticele si prebioticele, considerat cea mai bine documentata si actualizata resursa internationala privind acest subiect, impreuna cu alte lucrari stiintifice rezultate din screeningul literaturii de specialitate efectuat la inceputul anului 2025.

Astfel, documentul elaborat de experti include:

• recomandari diferentiate pe indicatii clinice (diaree asociata antibioticelor, infectia cu Clostridioides difficile, sindrom de intestin iritabil, colita ulcerativa, eradicarea Helicobacter pylori etc.),
• tulpini specifice cu niveluri de evidenta stiintifica (1–3),
• consideratii practice adaptate realitatilor din Romania.

Ghidul are ca scop sprijinirea medicilor in alegerea produselor cu eficacitate dovedita si descurajarea utilizarii nejustificate a probioticelor fara baza clinica. In paralel, se doreste a se dezvolta si o varianta adaptata pentru publicul larg, cu mesaje validate stiintific, destinate educarii si informarii corecte a pacientilor, prin canalele oficiale ale societatilor implicate si, acolo unde este posibil, in colaborare cu autoritati publice si institutii media. .

Recomandarile Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor in practica clinica pot fi vazute AICI.

Etichete: recomandari pentru utilizarea probioticelor si prebioticelor, consumul de probiotice, societatea romana de gastroenterologie si hepatologie

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile