Conferinta SNMF de la Galati | POCUS, o noua directie in medicina de familie

Autor: Adriana Pavel, Redactor-sef 26/05/2025
Conferinta SNMF de la Galati | POCUS, o noua directie in medicina de familie

Conferinta SNMF de la Galati | POCUS, o noua directie in medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-snmf-de-la-galati-pocus-o-noua-directie-in-medicina-de-familie/

Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie”, desfasurata in format hibrid in perioada 22-25 mai, la Galati, a reunit sute de medici de familie din intreaga tara. Programul stiintific a cuprins teme de actualitate, adaptate la nevoile si provocarile curente din cabinetele de medicina primara.

Integrarea ecografiei Point of Care in cabinetul medicului de familie

Unul dintre punctele de interes ale conferintei a fost sesiunea dedicata ecografiei clinice in medicina de familie, organizata de Grupul de Excelenta in Ultrasonografie al SNMF. Dr. Mihai Sorin Iacob, coordonatorul grupului, a sustinut prezentari si demonstratii practice despre integrarea ecografiei Point of Care (POCUS) in cabinetul doctorului de familie.

“De la Hipocrate incoace noi am practicat examenul clinic, care este extrem de util. Sigur, s-a demonstrat de-a lungul vremii ca am reusit sa asiguram starea de sanatate a populatiei, dar eu cred ca vremurile se schimba si a sosit clipa in care, prin promovarea unei curricule europene si implicit nationale, medicul de familie sa poata face Point of Care Ultrasonografie. Asta inseamna ecografia la locul de ingrijire al pacientului”, a explicat Dr. Iacob.

Ecografia POCUS este complementara examenului clinic si permite medicului de familie sa observe in timp real organele interne precum ficatul, rinichii, plamanii, inima sau vasele de sange, ceea ce faciliteaza diagnosticarea precoce a unor afectiuni sau formatiuni tumorale, chisturi sau alte leziuni.

“Acest examen clinico-ecografic ajuta medicul de familie ca, in context clinic, sa poata identifica anumite leziuni si elemente patologice, fie ele difuze, de organ sau de tip focal, formatiuni tumorale sau chisturi. Astfel, pacientul poate fi diagnosticat precoce de catre medicul de familie si poate fi trimis la timp la medicul specialist. Daca vorbim, sa zicem, de o patologie focala de tip hepatic si gasesti o formatiune tumorala, trimiti pacientul la gastroenterolog. Daca gasesti o formatiune anevrismala aortica, trimiti pacientul la chirurgul cardiovascular.”, a mai declarat Dr. Mihai Sorin Iacob, subliniind importanta ecografiei in medicina de familie.

Aproximativ 25% dintre medicii de familie au competente in ultrasonografie

Vestea buna este ca medicii de familie se specializeaza in ecografie, iar aparatele moderne si portabile au preturi din ce in ce mai accesibile. De altfel, acesta este un trend la care multi doctori de familie se aliniaza.

“Imaginati-va sa mergeti la un medic ginecolog care nu face ecografie. Mai este posibil asa ceva? Ei bine, in ziua de astazi, nu. Si medicii de familie trebuie sa se alinieze acestui trend. (…) Conform datelor de la Colegiul Medicilor, aproximativ 25% dintre medicii de familie au deja competente in ultrasonografie. In plus, peste 3.000 de colegi au fost dotati cu ecografe portabile printr-un program PNRR, ceea ce va creste considerabil capacitatea de diagnostic in medicina primara”, a mai adaugat coordonatorul Grupului de Ecografie al SNMF.

Un pas important in dezvoltarea acestei specializari il reprezinta noul Curriculum European pentru ecografia POCUS, la care Dr. Iacob este coautor, si care stabileste directii pentru formarea medicilor de familie in acest domeniu. In cadrul conferintei de saptamana trecuta de la Galati, a fost prezentat si programul european „Training of Trainers” din proiectul Leonardo 3 al EURACT, dedicat aplicarii acestui curriculum.

Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie” Galati, o editie de referinta

Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie” Galati s-a desfasurat in format hibrid, in perioada 22-25 mai 2025, si a fost creditata cu 22 de puncte EMC. Grupurile de lucru ale Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) au avut prezentari interactive si in ton cu realitatea din cabinetele de medicina primara.

“Este prima intalnire de acest fel la Galati si a fost bine primita de colegi. Participarea a fost semnificativa, salile au fost pline, atat on-site cat si online. Ne-am straduit ca prezentarile sa fie axate pe medicina primara, iar colegii din spitale ne-au ajutat cu experienta lor. A fost un fel de sinergie in cunoastere stiintifica. (…) Acum, mi-as dori sa reusim sa ducem mai departe aceasta experienta, sa facem o traditie la Galati, pentru ca suntem un oras universitar si avem deschiderea necesara. Evenimentul de anul acesta mi-a dat incredere ca avem toate cunostintele pentru a transforma aceasta intrunire intr-o traditie.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Catalin Plesea-Condratovici, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Galati.

Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie” 2025 a fost organizata de Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) in parteneriat cu Asociatia Medicilor de Familie Galati. Lucrarile conferintei in format fizic s-au desfasurat la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati.

Etichete: conferinta snmf galati, ecografia in medicina de familie, ecografia point of care, dr mihai sorin iacob, dr catalin plesea-condratovici

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile