Reconstructie de jugulara si carotida la Spitalul Judetean de Urgenta Arad

17/02/2023
Reconstructie de jugulara si carotida la Spitalul Judetean de Urgenta Arad

Reconstructie de jugulara si carotida la Spitalul Judetean de Urgenta Arad

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reconstructie-de-jugulara-si-carotida-la-spitalul-judetean-de-urgenta-arad/

Medicii de garda din cadrul sectiilor clinice Chirurgie Generala I si Anestezie si Terapie Intensiva I, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, au avut o misiune contra-cronometru si extrem de dificila.

Ei au intervenit pentru a salva viata unui pacient de 50 de ani ajuns la spital cu plagi taiate in zona gatului si cu hemoragie externa masiva. Medicii au trebuit sa ii reconstruiasca doua dintre cele mai importante vase de sange – vena jugulara si artera carotida dreapta.

Potrivit unitatii medicale, pacientul a ajuns in stare grava in Unitatea de Primire Urgenta unde medicul de serviciu, din camera de resuscitare, dr. Ana Peri i-a acordat primul ajutor, oprindu-i temporar hemoragia, prin compresiune, in timp ce a fost transportat in sala de operatii.

“Pret de aproape patru ore, medicii chirurgi: dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculara, impreuna cu dr. Mihai Rosu medic specialist chirurgie generala si dr. Cristian Sabau, medic specialist anestezie si terapie intensiva au intervenit prompt pentru a opri sangerarea si pentru a reconstrui artera carotida comuna dreapta, respectiv vena jugulara interna dreapta. Cele doua vase de sange, aflate la mica distanta una de cealalta au un debit foarte mare de sange: tot sangele care curge din cap si gat circula prin vena jugulara interioara in timp ce carotidele, impreuna cu arterele vertebrale alimenteaza, cu oxigen, creierul – care a suferit, cat timp aportul de sange a fost oprit.”, transmite spitalul.

Pacientul este acum monitorizat in Sectia Clinica ATI I, necesitand ingrijiri de terapie intensiva.

Din echipa medicala, operatorie au facut parte:

Dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculara,
Dr. Mihai Rosu medic specialist chirurgie generala
Dr. Cristian Sabau, medic specialist anestezie si terapie intensiva
Dr. Mona El Mehdi, medic rezident chirurgie generala
Dr. Diana Hercz, medic rezident chirurgie generala
Asist.med. Camelia Alexa
Asist.med. Daniela Pasca

Sursa foto: FB/Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad

Etichete: reconstructie de jugulara si carotida, plagi taiate in zona gatului, spitalul clinic judetean de urgenta arad

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: