A inceput vaccinarea antigripala in farmacii | Lista farmaciilor in care se vaccineaza

17/01/2023
A inceput vaccinarea antigripala in farmacii | Lista farmaciilor in care se vaccineaza

A inceput vaccinarea antigripala in farmacii | Lista farmaciilor in care se vaccineaza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-inceput-vaccinarea-antigripala-in-farmacii-lista-farmaciilor-in-care-se-vaccineaza/

Colegiul Farmacistilor din Romania anunta ca vaccinarea antigripala se poate efectua acum si in farmaciile comunitare autorizate in acest sens de catre Ministerul Sanatatii, in cadrul unui program pilot.

Potrivit sursei citate, necesitatea implementarii acestui program pilot este justificata, in conditiile in care ratele de acoperire vaccinala in Romania sunt in scadere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele doua sezoane, motiv pentru care a si fost instituita starea de alerta epidemiologica din cauza gripei.

Vaccinarea antigripala in farmacii se realizeaza de catre farmacistii care au absolvit cursuri de pregatire postuniversitara, organizate de universitatile de medicina si farmacie din Romania in perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit sa se implice in program au fost autorizate special pentru a desfasura activitatea de vaccinare impotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii la rubrica Pacienti/Farmacii si drogherii/tabel farmacii vaccinare.

La aceasta data, vaccinarea antigripala se poate realiza in farmaciile autorizate din Bucuresti si din alte 15 judete, lista farmaciilor fiind in continua completare pe masura ce se elibereaza autorizatiile speciale si farmaciile isi pun la punct logistica necesara, conform reglementarilor in vigoare.

Persoanele care doresc sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere in farmaciile comunitare trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

• sa consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripala pe site-urile indicate, la rubrica dedicata si sa se programeze telefonic in prealabil;
• sa solicite recomandarea medicala de vaccinare antigripala fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, daca in anii anteriori au fost cel putin o data vaccinati impotriva gripei sezoniere;
• sa se prezinte la data programarii, cu recomandarea medicala in farmacia autorizata si sa achizitioneze vaccinul antigripal in vederea administrarii acestuia.

Colegiul Farmacistilor mai subliniaza ca vaccinul antigripal se va administra numai dupa efectuarea unei anamneze minimale de catre farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicatii sau precautii la vaccinare.

De asemenea, vaccinarea nu se efectueaza daca persoana respectiva nu a mai fost vaccinata anterior antigripal si nu prezinta o recomandare medicala in acest sens.

“Recomandam tuturor, in special persoanelor aflate la risc, sa aiba grija de sanatatea lor si sa se protejeze in fata gripei, in contextul cresterii explozive a cazurilor de gripa sezoniera. Farmacistii sunt alaturi de oameni pentru a-i ajuta sa depaseasca cu bine aceasta perioada de alerta epidemiologica, cand gripa sezoniera s-a suprapus peste alte viroze si poate afecta starea de sanatate a populatiei.” a declarat Prof. Univ. emerit Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

“Farmaciile care s-au inscris in programul pilot, autorizate sa efectueze vaccinare antigripala, pun la dispozitia pacientilor toata infrastructura si expertiza necesara pentru a veni in intampinarea celor care doresc sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere. Intelegem dificultatea perioadei pe care o traversam si credem ca orice solutie suplimentara care ii ajuta pe oameni sa se protejeze impotrivaa gripei prin vaccinare este mai mult decat binevenita in acest moment.”, a declarat si Farm. Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmacistilor din Romania.

Colegiul Farmacistilor din Romania mai subliniaza ca va colabora in continuare cu Ministerul Sanatatii si profesionistii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, in beneficiul persoanelor care doresc sa se vaccineze impotriva gripei, sa fie cat mai eficienta.

Lista farmaciilor în care se vaccineaza antigripal poate fi vazuta AICI.

Etichete: vaccinare antigripala, vaccinare antigripala in farmacii, colegiul farmacistilor din romania, lista farmacii care vaccineaza antigripal

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: