SAJ Harghita | Exista riscul ca din februarie sa nu mai poata fi asigurata linia de garda

17/01/2023
SAJ Harghita | Exista riscul ca din februarie sa nu mai poata fi asigurata linia de garda

SAJ Harghita | Exista riscul ca din februarie sa nu mai poata fi asigurata linia de garda

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/saj-harghita-exista-riscul-ca-din-februarie-sa-nu-mai-poata-fi-asigurata-linia-de-garda/

Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Harghita se confrunta cu un deficit de medici, existand riscul ca din februarie sa nu mai poata fi asigurata linia de garda. In acest caz, a fost cerut ajutorul Ministerului Sanatatii, iar problema a fost adusa si in atentia factorilor judeteni de decizie.

Directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard, a explicat, in sedinta ordinara a Consiliului Judetean, ca lipsa medicilor la institutia pe care o conduce este una acuta, iar prevederile legale prin care medicii de familie sunt obligati sa obtina un atestat in domeniul asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca, in urma unor cursuri care dureaza sase luni, va ingreuna si mai mult activitatea SAJ si asigurarea liniei de garda, relateaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, unul dintre medicii de la statia Miercurea-Ciuc a ales sa lucreze ca medic de familie, iar SAJ Harghita mai dispune acum de doi medici la Miercurea-Ciuc si de unul la Gheorgheni.

In plus, la sfarsitul acestei luni trebuie sa revina din concediu de crestere a copilului o doctorita care a lucrat la substatia Odorheiu Secuiesc, sub supravegherea unui medic specialist de medicina de urgenta care s-a pensionat, iar acum nu ar mai putea sa fie prezenta pe ambulanta C2, destinata interventiei medicale de urgenta, intrucat nu detine atestatul mentionat.

Toate aceste probleme au fost prezentate si intr-o scrisoare trimisa Ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, in care se subliniaza faptul ca a crescut numarul interventiilor, atat urgentele de tip cod rosu cat si transferurile interspitalicesti ale pacientilor critici, conducerea SAJ Harghita solicitand aviz pentru ca doctorita in cauza sa sa isi desfasoare activitatea in cadrul unui echipaj de urgenta C2, pana cand va obtine atestatul.

De asemenea, in scrisoare se mai arata ca, in contextul pandemiei Covid-19 si a schimbarii legislatiei, ‘cursurile in vederea obtinerii atestatului pentru medicina de urgenta prespitaliceasca au fost suspendate’, astfel incat medicul in cauza nu a reusit sa parcurga pregatirea profesionala necesara conform legislatiei.

Directorul SAJ Harghita a mai subliniat ca, in lipsa medicilor de la SAJ, la transferurile interspitalicesti va trebui ca spitalul care trimite un pacient intr-o alta clinica, mai bine dotata, sa asigure si prezenta unui medic sau ar trebui ca din centrele universitare, precum Targu Mures sau Brasov, sa vina o ambulanta tip C, ca sa preia pacientul.

Acesta a mai aratat ca medicii de medicina de urgenta nu vin sa lucreze la SAJ pentru ca cei care au aceasta specializare trebuie sa mearga sa lucreze la camerele de garda ale spitalelor.

La sedinta a fost prezent si prefectul judetului, Petres Sandor, care a vorbit si despre o problema pe termen mediu si lung, pe care o va reprezenta lipsa medicilor atat la SAJ, cat si din reteaua de medicina de familie.

“Daca nu se intampla ceva, atunci in maximum cinci ani va scadea la jumatate numarul medicilor de familie, din cauza pensionarilor. Aceasta parte a sistemului de sanatate se confrunta cu niste provocari imense. Vorbim despre reteaua de medici de familie si a medicilor de ambulanta si acestea, fara o interventie foarte, foarte serioasa, pot fi paralizate. pe termen mediu si lung. In acele eforturi ca sa putem sa obtinem modificari sau schimbari, orice ajutor poate fi important si astfel si ajutorul Consiliului Judetean Harghita si va multumesc daca primim acest ajutor din partea dumneavoastra”, a spus prefectul judetului, potrivit sursei citate.

Etichete: SAJ harghita, medici ambulanta harghita, medici harghita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: